Hlavní obsah

ČNB razantně snížila úrokové sazby

Novinky, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 bodu na 0,25 procenta. Současně snížila i další dvě úrokové sazby. ČNB to uvedla po čtvrtečním jednání rady.

Foto: Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Nově stanovené úrokové sazby vstoupí v platnost 11. května.

Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.

ČNB kromě toho snížila lombardní sazbu o 1 procentní bod na 1 procento. Diskontní sazbu centrální bankéři ponechali na 0,05 procenta.

Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

ČNB snížila úrokové sazby

Ekonomika

Spekulovalo se o tom, že centrální banka sníží sazby na nulu. K tomu nakonec nedošlo. „Pokud by ČNB srazila úrokové sazby na samé dno, vyčerpala by možnost dalších snižování. Do záporných teritorií se pravděpodobně zatím pouštět nebude,” uvedl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Zároveň se snížením téměř odstranila diference mezi našimi vyššími sazbami a eurozónou. Tím pádem už se tolik nevyplatí ukládat zahraniční kapitál v Česku, což dále oslabí korunu,” dodal ekonom.

ČNB již předem oznámila posunutí času zveřejnění měnového rozhodnutí z 13 hodin na 14:30. V průběhu jednání však bylo oznámení posunuto až 15:15. rozhodnutí bylo nakonec ještě posunuto na 15:15. „To samo o sobě avizovalo možné překvapení dnešního zasedání ČNB, stejně tak jako posledně,” podotkl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Dnešní krok byl pro trh mírně překvapující, a koruna tak bezprostředně zareagovala mírným oslabením k 27,20 korunám za euro,” dodal Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám