Hlavní obsah

ČNB ponechala úrokové sazby beze změny

Novinky, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na čtvrtečním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak zůstala na 1,75 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Základní sazbu, takzvanou dvoutýdenní repo sazbu, zvedla centrální banka od loňského srpna z 0,05 procenta na 1,75 procenta. Poslední zvýšení bylo v listopadu. Dvoutýdenní repo sazba upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu.

Diskontní sazba nadále zůstává na 0,75 procenta. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit. Lombardní sazbu centrální banka ponechala na 2,75 procenta. Od výše této sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze.

Podle ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera lze další zvyšování sazeb očekávat na únorovém zasedání rady.

„Vzhledem k současnému vývoji domácí ekonomiky, zejména napjatému trhu práce a růstu mezd, bude ČNB dle našeho názoru považovat za žádoucí měnové podmínky v příštím roce dále utahovat – pokud to alespoň trochu dovolí globální vývoj,” uvedl.

„Nadále se domníváme, že ČNB bude moci v příštím roce díky slabší koruně postupně úrokové sazby zvedat, a mohla by tak učinit až třikrát, čímž se základní sazba postupně dostane k hranici 2,5 procenta,” dodal Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám