Hlavní obsah

ČNB hospodařila loni se ztrátou skoro 10 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) zakončila loňské hospodaření se ztrátou 9,7 miliardy korun, když v roce 2009 naopak dosáhla zisku 18,5 miliardy korun. Banka o tom informovala na svém serveru, kde zveřejnila údaje o své bilanci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ztráta ČNB z předchozích let ke konci loňského roku klesla díky ziskovému hospodaření centrální banky v roce 2009. Snížila se na 152,1 miliardy korun, zatímco o rok dříve ještě činila 170,6 miliardy korun. Banka totiž celý zisk z předloňského roku využila na snížení neuhrazené ztráty z předchozích období.

"Hospodářský výsledek za rok 2010 je předběžný, a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2010," sdělila k údajům ČNB.

Úkolem ČNB jako ústřední banky České republiky se sídlem v Praze je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Post guvernéra zastává od loňského roku Miroslav Singer.

Hospodaření České národní banky
rokzisk/ztráta (v miliardách korun)
2010-9,7
200918,5
200829,1
2007-37,5
Zdroj: ČNB

Reklama

Výběr článků

Načítám