Hlavní obsah

ČNB dala do intervencí proti koruně už 390 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČNB v září intervenovala proti posilující koruně v objemu zhruba 63 miliard korun. Celkově za dva roky ČNB nakoupila eura za zhruba 390 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Cílem intervencí je držet kurz u 27 Kč/EUR, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

ČNB během září nakoupila 2,32 miliardy eur. Centrální banka intervenovala na devizovém trhu proti posilující koruně již letos v červenci i v srpnu.

V červenci koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun, v srpnu pak 3,73 miliardy eur za zhruba 100 miliard korun. V srpnu přitom centrální banka kvůli posilující koruně nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun.

V červenci zasáhla ČNB poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, tehdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun. Celkově tak od listopadu 2013 do konce srpna ČNB intervenovala za zhruba 390 miliard korun.

Intervence budou delší

Primárním cílem ČNB je podle něj udržovat cenovou stabilitu. „Intervence také nemají žádné přímé dopady do veřejných rozpočtů, protože případné účetní kurzové ztráty z devizových rezerv bude ČNB bez problémů schopna uhradit ze svých budoucích zisků, jak dokládá i naše vlastní historická zkušenost," uvedl.

S tím ale někteří ekonomové polemizují. Vysoká ztráta, kterou ČNB vytvoří po ukončení intervencí, může znamenat podle ekonoma Aleše Michla, poradce ministra financí Andreje Babiše, politický problém.

Ve čtvrtek bankovní rada uvedla, že ukončení režimu devizových intervencí se pravděpodobně odsouvá až do konce roku 2016. Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám