Hlavní obsah

ČNB: Ceny bytů jsou nadhodnoceny až o čtvrtinu

Česká národní banka ve čtvrtek ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 90 procentech. Banka také odhadla, že ceny bytů jsou v ČR nadhodnoceny v některých lokalitách až o čtvrtinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka.

Článek

ČNB nyní nepovažuje za nezbytné obnovit další dva limity pro poskytování hypoték a ani zpřísňovat jiné parametry pro poskytování hypoték. Informovala o tom na tiskové konferenci poté, co bankovní rada projednala zprávu o finanční stabilitě 2020/2021.

Loni v červnu centrální banka zrušila u posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Předtím v dubnu zrušila limit poměru výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI).

Ceny bytů za čtvrtletí vzrostly nejvíce za dekádu

Ekonomika

„I za situace uvolněných úvěrových standardů a přetrvávajícího nadhodnocení cen bydlení lze pravidla pro poskytování hypoték zatím ponechat beze změny. Překračování limitu LTV či poskytování úvěrů s vysokými hodnotami DTI a DSTI je záležitostí několika málo institucí,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Banka poskytovatele hypoték upozornila na to, že považuje úvěrové standardy za „hraničně uvolněné“. „Na další uvolňování úvěrových standardů a přijímání dodatečných rizik by ČNB již musela reagovat nástroji makroobezřetnostní politiky,“ uvedla banka.

Ceny nemovitostí svižně rostly

ČNB konstatovala, že ceny nemovitostí loni a v prvních měsících letošního roku navzdory pandemii svižně rostly. Banka odhaduje, že ceny bytů jsou v ČR nadhodnoceny v průměru o 18 procent a ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů až o čtvrtinu.

Zpráva ČNB uvádí, že významným zdrojem systémových rizik v ekonomice je opakované roztáčení spirály mezi dluhovým financováním nákupu rezidenčních nemovitostí a jejich rychle rostoucími cenami.

„Rostoucí koncentrace úvěrů spojených s financováním nemovitostí je tak pro domácí bankovní sektor jedním ze strukturálních rizik. Podíl hypoték na úvěrech soukromému nefinančnímu sektoru se blíží jedné polovině a v porovnání s ostatními zeměmi EU je tato koncentrace nadprůměrná,“ upozornila ČNB.

A dodala, že ve srovnání s cenovým dnem z konce roku 2013 jsou ceny nemovitostí v ČR vyšší zhruba o 70 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám