Hlavní obsah

Cizinci v Česku budou dostávat zaměstnanecké karty místo povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinci, kteří dlouhodobě pobývají v České republice, nebudou od příští středy dostávat povolení k práci a povolení k pobytu, ale oba dokumenty nahradí zaměstnanecká karta. Informovali o tom ministři vnitra a práce Milan Chovanec a Michaela Marksová (oba ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

"Administrativa se zjednodušuje. Teď už je jen jedna zaměstnanecká karta. Přísnost pravidel, za jakých tu může být zaměstnán cizinec ze třetích zemí, však zůstává stejná," řekla Marksová.

Karta nahradí vízum potřebné k pobytu nad 90 dní a také povolení k pobytu. Nebudou se nově vydávat ani zelené karty, ty dosavadní však zůstanou v platnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cizinec může zaměstnaneckou kartu dostat jen na místo, které se po 30 dnů nepodařilo obsadit domácími pracovníky či pracovníky z osmadvacítky a které je v databázi ministerstva práce.

"Primární pro nás je, aby trh práce nebyl zneužíván a ti, kteří tady pracují, odváděli daně státu... aby česká ekonomika nechřadla tím, že nemá dost kvalifikovaných zaměstnanců v určitých oborech," doplnil šéf resortu vnitra Chovanec.

Ke kartě vydá ministerstvo vnitra informační leták v devíti jazycích. K dispozici bude ve vietnamštině, ukrajinštině, mongolštině nebo arabštině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám