Hlavní obsah

Čistý zisk Lega v pololetí klesl o 17,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánskému výrobci hraček Lego klesl za prvních šest měsíců letošního roku čistý zisk o 17,7 procenta na 5,1 miliardy dánských korun (16,5 miliardy Kč). Zisk však zůstal vysoký, tržby se mírně zvýšily a firmě se podařilo zvýšit podíl na trhu, i když trh s hračkami klesal a čínští spotřebitelé se vraceli do obchodů pomaleji, než se očekávalo. Uvedla to firma, která má výrobní závod i v České republice, ve středečním prohlášení.

Foto: Tom Little, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tržby vzrostly zhruba o jedno procento na 27,4 miliardy DKK. Mezi nejprodávanější řady stavebnic patří Lego Icons, Lego Star Wars, Lego Technic a Lego City. Provozní zisk se snížil o 19 procent na 6,4 miliardy DKK. Loňské výsledky hospodaření firmy byly rekordní.

„S našimi výsledky jsme spokojeni, zejména proto, že pro hračkářský průmysl to bylo náročné pololetí,“ uvedl ředitel firmy Niels B. Christiansen.

Poptávka po výrobcích Lego převýšila poptávku v odvětví a podíl firmy na trhu výrazně vzrostl. Silná finanční pozice umožňuje skupině realizovat dlouhodobé investice, zejména do digitálních technologií, udržitelnosti a výroby.

Společnost otevřela v první polovině roku po celém světě 89 nových obchodů. Celkem tak má 988 obchodů.

Celkem plánuje společnost do konce letošního roku zvýšit počet obchodů na přibližně 1050. Více než polovina nově otevřených obchodů bude v Číně, kde by jich do konce letošního roku měla mít firma více než 500, řekl Christiansen agentuře Reuters.

Společnost Lego založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen a pojmenoval ji podle dánských slov „leg godt“, což znamená „hezky si hrajte“. Christiansenové jsou teď nejbohatší dánskou rodinou a společnost Lego je podle výše tržeb největším výrobcem hraček na světě.

Jeden z výrobních závodů Lega je v Kladně, provoz tam zahájil v roce 2000. V kladenském závodě se stavebnice dekorují, kompletují se menší díly a balí. V České republice a Dánsku se vyrábějí stavebnice pro evropský trh.

Další výrobní závody má firma v Mexiku, kde vyrábí zboží pro americký trh, a v Číně, kde vznikají výrobky pro asijský trh.

V Evropě otevřou pátý Legoland. Bude největší na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám