Hlavní obsah

Číňanů je mezi velmi bohatými poprvé víc než Američanů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory vleklé obchodní válce se Spojenými státy je čínská ekonomika stále silná, byť dynamika jejího růstu klesá. Nejnověji to dokumentují čísla švýcarské banky Credit Suisse. Poprvé se mezi deseti procenty nejbohatších lidí na světě ocitlo více Číňanů než Američanů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Autosalon v Pekingu (ilustrační foto)

Článek

Mezi deseti procenty nejbohatších lidí světa bylo v polovině letošního roku podle Credit Suisse sto milionů Číňanů, ale pouze 99 milionů Američanů.

Dolarových milionářů je na světě méně než procento. V této kategorii největších boháčů i dál dominují Spojené státy. V USA žije zhruba 40 procent všech dolarových milionářů, v Číně deset procent. Poté následují Japonsko, Velká Británie a Německo.

Do deseti procent nejbohatších se dostanou lidé s majetkem přes 109 430 dolarů (2,5 milionu korun). Hranice pro vstup do top jednoho procenta je 936 430 dolarů (21,5 milionu korun). Jedná se o čistý majetek po odečtení dluhů.
Aby se člověk dostal do bohatší poloviny lidstva, stačí mu majetek 7087 dolarů (163 tisíc korun), uvádí švýcarská banka. Početná populace zemí třetího světa je totiž velmi chudá.

Ve Spojených státech letos přibylo 675 tisíc nových dolarových milionářů, celosvětově jejich počet narostl o 1,1 milionu na přibližně 46,8 milionu.

„Za růstem počtu (dolarových) milionářů není pouze globální ekonomický růst, ale zejména v USA také růst nerovnosti. Značnou roli hrají samozřejmě také kurzové výkyvy. Boháče tak v uplynulých měsících ztrácely ekonomiky jako Austrálie, Británie nebo Turecko, jejichž měna vůči dolaru oslabovala,” upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Američtí miliardáři včetně Sorose vyzvali k zavedení daně z bohatství

Ekonomika

Australský dolar ztratil vůči dolaru americkému od poloviny loňského roku do poloviny letoška 4,4 procenta, britská libra pak za stejné období 3,4 procenta. Turecká lira oslabila dokonce o 20,3 procenta, zatímco čínská měna o 2,9 procenta.

„Číňané tedy mají více milionářů než Američané i navzdory slábnoucí měně, což ještě zvýrazňuje tento jejich historický výsledek,” dodal ekonom.

Ve výši průměrného majetku na hlavu jsou na prvním místě Švýcaři před Američany.

České domácnosti mají nyní na světovém bohatství podíl 0,2 procenta, to je 550 miliard dolarů (12,6 bilionu korun). Zpráva Credit Suisse také uvádí, že v přepočtu na jednoho Čecha připadá majetek 64 663 dolarů (1,49 milionu korun).

Dolarových milionářů je v Česku podle analýzy společnosti Capgemini skoro 28 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám