Hlavní obsah

Čína má poslední den na omezení exportu do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ

Čína musí do soboty souhlasit s omezením růstu vývozu textilu do zemí EU, jinak jí hrozí, že unie omezí dovoz sama. EU chce, aby Čína omezila dovoz hlavně triček a lněné příze.

Článek

Obchodní komisař EU Peter Mandelson přijel do Šanghaje na jednání s čínským ministrem obchodu Po Si-lajem.

"Doufáme, že dosáhneme dohody s čínskou vládou o tom, co budeme dělat s explozí textilu, která postihuje Evropu i mnohé rozvojové země," řekl Mandelson novinářům po příletu do Šanghaje. "Pokud se nedohodneme, budeme muset přijmout jiná opatření," dodal bez dalších podrobností. Hrozí ale, že unie uvalí na textil dovozní kvóty.

Omezení pro dovoz čínského zboží padla v lednu 2005. Na obrovský růst dovozu textilu se stěžují EU i USA, které dokonce už dovoz sedmi kategorií výrobků omezily. Čína proti tomu velmi protestuje, protože takový krok ji připraví o 200 miliardy dolarů a ohrozí 400 000 pracovních míst.

Podle pravidel WTO

EU se nejprve snažila v Čínou dohodnout sama, když to k ničemu nevedlo, začala se opírat o dohodu v rámci Světové obchodní organizace. Na pravidla WTO se ale odvolává i Čína.

Podle dohody, kterou Čína přijala při vstupu do WTO v roce 2001, může země cítící se ohrožená čínským vývozem požádat Peking o konzultace. Poté bude mít Čína na dobrovolná omezení již jen 15 dní, po nichž bude moci stěžující si země přijmout ochranná opatření.

Zdrojem napětí se mezitím stala čínská obuv. Podle EU se dovoz šesti druhů čínské obuvi v prvních čtyřech měsících letošního roku zvýšil téměř o 700 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám