Hlavní obsah

Čína by mohla vzít na milost boeingy 737 MAX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecký trh Číny se má do dvaceti let stát největším na světě. Předpokládá se, že země více než zdvojnásobní svoji flotilu na téměř 9600 letadel. Lukrativní trh je však už řadu let uzavřen pro americký gigant Boeing a jeho nejprodávanější model 737 MAX. To by se mohlo brzy změnit.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Boeing 737 MAX společnosti American Airlines při údržbě v Tulse.

Článek

Průlom může podle agentury Bloomberg přinést schůzka prezidentů obou zemí Joea Bidena a Si Ťin-pchinga tuto středu v San Francisku. Dohoda ale ještě uzavřená není a stále se o ní jedná.

Boeing, který s evropským Airbusem tvoří dvojici největších světových výrobců letecké techniky, o přístup na čínský trh velmi stojí. Právě o úzkotrupé jednouličkové letouny typu 737 MAX se bude flotila asijské velmoci rozrůstat nejčastěji.

Čínský trh se Boeingu fakticky uzavřel v roce 2017 v důsledku obchodních sporů Pekingu s vládou tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Boeing zvýšil čtvrtletní tržby o 18 procent

Ekonomika

Dvě tragické nehody strojů MAX 8 z konce roku 2018 u Indonésie a počátku následujícího roku v Etiopii pak nepříznivý stav utužily. Tehdy byly zakázány vzlety všech letounů 737 MAX, nejen problémových „osmiček“. Letadla však po opravách po světě znovu létají, i v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám