Hlavní obsah

Chorvatsko hlásí výskyt ptačí chřipky na drůbeží farmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatské úřady ohlásily výskyt vysoce patogenního viru ptačí chřipky na drůbeží farmě v Brodsko-posávské župě nedaleko hranic s Bosnou a Hercegovinou. S odkazem na Světovou organizaci pro zdraví zvířat (WOAH) o tom informuje agentura Reuters. Podle zprávy WOAH se jedná o vysoce nakažlivý podtyp H5N1.

Foto: Profimedia.cz

Zásah na kachní farmě Perena. Archivní foto

Článek

WOAH ve své tiskové zprávě uvedla, že v ohnisku nákazy bylo zjištěno pět nakažených kusů drůbeže z hejna čítajícího 19 600 zvířat.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

V České republice se doposud největší ohnisko ptačí chřipky objevilo na konci loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Ve třech halách společnosti Česká drůbež veterináři nařídili postupně likvidaci více než 740 tisíc slepic. To odpovídalo zhruba 15 procentům všech nosnic v českých chovech. V plném provozu firma chov obnovila asi po devíti měsících.

Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod názvem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Jak uvedla agentura Reuters, v posledních letech se rozšířila po celém světě, což vedlo k utracení stovek milionů kusů drůbeže.

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám