Hlavní obsah

ČEZ vyplatí rekordní dividendu, kterou navrhl stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu z loňského očištěného zisku 145 korun za akcii, tedy téměř z celého zisku 78 miliard korun. Valná hromada tak v pondělí večer schválila návrh, který za stát podalo ministerstvo financí. Jde o nejvyšší dividendu v historii společnosti. Stát tak dostane 54 miliard Kč.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Na ilustračním snímku zákaznické centrum skupiny ČEZ v Plzni

Článek

Valná hromada ČEZ předtím neschválila návrh představenstva firmy na dividendu 117 Kč za akcii, tedy 80 pct z loňského zisku.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že pokud bude schválená vyšší dividenda, přinesla by do státního rozpočtu asi deset miliard korun navíc.

„Pokud to bude schváleno, a já předpokládám, že to bude schváleno, tak to přinese do státního rozpočtu asi o deset miliard víc, než jsme čekali. Ten původní návrh představenstva představoval asi 44 miliard, ten protinávrh (ministerstva financí) asi 54 miliard,“ řekl ministr s tím, že peníze by posloužily zejména na pokrytí nákladů, které způsobily vysoké ceny energií, tedy na kompenzace domácnostem a firmám, na příspěvek na bydlení a na mimořádnou valorizaci důchodů.

Vláda chce využít menší jaderné zdroje

Ekonomika

Dosud nejvyšší dividenda ČEZ byla 53 korun na akcii v roce 2009.

Návrh na zvýšenou dividendu podalo ministerstvo financí v polovině června, přestože původně uvádělo, že vlastní návrh podávat nebude. Představenstvo ČEZ k návrhu státu následně uvedlo, že firma bude schopna pokrýt vyplacení zvýšené dividendy bez nutnosti přijetí mimořádných opatření. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti. Celkově však návrh ministerstva neohrožuje podle představenstva středně- ani dlouhodobou finanční stabilitu společnosti a nemá ani bezprostřední vliv na plánované investice.

Stát je majoritním vlastníkem společnosti, nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ.

Valná hromada ČEZ v pondělí řešila také složení dozorčí rady. Potvrdila v ní jako řadové členy bývalého šéfa Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vratislava Košťála a advokáta Václava Kučeru, který v minulosti zasedal v  dozorčí radě Pražské plynárenské. Oba zasedají v radě už od loňského listopadu, zatím však byli jen náhradními členy. Navrhlo je ministerstvo financí. Žádné změny valná hromada v dozorčí radě neprovedla, jedno místo tak dál zůstává volné.

Jednání valné hromady trvalo 14 hodin a skončilo krátce před 23:00. Do Kongresového centra v Praze dorazilo více než 700 akcionářů.

ČEZ: Dividendu z celého zisku můžeme vyplatit bez zvláštních opatření

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám