Hlavní obsah

ČEZ: Dividendu z celého zisku můžeme vyplatit bez zvláštních opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická skupina ČEZ je podle představenstva firmy schopna bez nutnosti přijetí mimořádných opatření pokrýt výplatu dividendy akcionářům ve výši 145 Kč na akcii, tedy z téměř celého očištěného loňského zisku. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Stát, který je většinovým vlastníkem energetické firmy, v pátek navrhl, aby se vyplatila dividenda ve výši 145 korun na akcii, a rozdělil se tak celý loňský zisk společnosti. Akcionáři by dostali 78 miliard korun, stát by z toho získal 54 miliard, zbytek menšinoví akcionáři.

Akcie firmy v pondělí ráno po otevření trhů na páteční návrh na vyšší dividendu zareagovaly růstem. Analytici předpokládají, že návrh na 145 korun na akcii bude schválen.

Tento návrh projedná valná hromada firmy, sdělil v pondělí mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Firma sama navrhovala akcionářům rozdělit 80 procent zisku, což by odpovídalo sumě 117 korun na akcii. Dosud nejvyšší vyplacená dividenda je z roku 2010, kdy se na akcii vyplácelo 53 korun.

Akcie ČEZ díky návrhu na rekordní dividendu posilují

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám