Hlavní obsah

ČEZ vyhrál tendr na tureckou distribuční síť 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konsorcium zahrnující českou energetickou společnost ČEZ a tureckou Akenerji vyhrálo tendr na tureckou distribuční síť v provincii Sakarya. Konsorcium podalo nejvyšší nabídku, která činila 600 miliónů dolarů (9,1 miliardy Kč). Uvedl to místopředseda turecké privatizační komise Ahmet Aksu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Privatizační komise dopoledne zároveň uvedla, že ČEZ neuspěl v tendru na jiného distributora v oblasti Ankary. Zde největší nabídku podalo konsorcium turecké společnosti Sabanci Holding a rakouské firmy Verbund, napsala agentura Reuters.

Kromě ČEZ a jeho tureckého partnera měly o firmu zájem také konsorcium firem Sabanci Holding a Verbund a firma Park Holding. Privatizační komise vyřadila nabídku tureckého konsorcia Dogah Holding.

"Úspěch v Turecku je příznivá zpráva pro naše investory, kteří jistě ocení i naše spojení se silným domácím partnerem. Turecký energetický sektor považujeme za velice atraktivní," komentoval výsledky soutěže generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa ČEZ Martina Romana je Turecko pro energetické společnosti "zemí zaslíbenou". V Turecku se v roce 2006 spotřebovalo zhruba 170 terawatthodin elektrické energie; v Česku činí roční odběry zhruba 60 TWh. Navíc spotřeba elektřiny v Turecku roste ročně tempem zhruba osm až devět procent; v Evropě je obvyklý růst o dvě až tři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám