Hlavní obsah

ČEZ v Bulharsku o licenci nepřijde

Sofia/Praha
Aktualizováno

Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení v souvislosti s odebráním licence tamní prodejní i distribuční společnosti ČEZ. Jak uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová, regulátor nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jsme rádi, že regulátor potvrdil, že k odebrání licence neexistuje důvod. Vždy jsme jednali v souladu se všemi nařízeními a zákony Bulharska i Evropské unie,“ sdělil ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač. ČEZ se nyní soustředí na zapracování připomínek regulátora a také na další zefektivnění fungování společností rozsáhlejší revizí nákladů.

Na počátku roku se české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN, které zajišťují v Bulharsku distribuci elektřiny, staly terčem masových protestů Bulharů kvůli vysokým fakturám. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou, a tedy i vyšší spotřebou. Demonstranti tehdy požadovali odebrání licencí zahraničním distributorům.

Bulharské úřady v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. Možnost ztráty licence začal v polovině dubna veřejně projednávat regulační úřad. [celá zpráva]

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 4,7 procenta na 31,7 miliardy korun. S akciemi ČEZ se obchoduje na pražské burze, v závěru čtvrtečního obchodování ztrácely 1,63 procenta na 548,90 koruny.

Reklama

Související články

Martin Roman odstoupil z dozorčí rady ČEZ

Po téměř desetiletém působení skončil Martin Roman ve vedení energetického gigantu ČEZ. Opustil totiž post předsedy i člena dozorčí rady. Novými členy se stali...

Výběr článků

Načítám