Hlavní obsah

ČEZ se v Bulharsku trestnímu stíhání zřejmě nevyhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia
Aktualizováno

Bulharská prokuratura hodlá po provedeném energetickém auditu distributorů elektřiny spustit pět trestních stíhání. Dvě z nich se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. O odebrání licence prokuratura nerozhodovala, protože jí to nepřísluší.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele.

Hlavní obvinění proti českému distributorovi se týká „vážných pochybení“, která údajně hloubkový audit odhalil v obchodních smlouvách uzavřených při sjednávání veřejných zakázek. Na základě namátkové kontroly některých ze 143 uzavřených kontraktů má údajně prokuratura podezření, že v činnosti ČEZ docházelo k pokusům obejít platný zákon o veřejných zakázkách.

Vše v souladu se zákony

Vedení bulharské odbočky ČEZ vydalo v reakci na stanovisko prokuratury prohlášení, podle něhož je veškerá činnost společnosti v souladu se zákony Bulharska a Evropské unie.

ČEZ Bulgaria bude podle prohlášení spolupracovat s vyšetřovacími a justičními orgány, aby pomohlo nalézt pravdu „a prokázat, že ČEZ je stabilní a silný evropský investor fungující transparentně a na základě práva“.

Podpora od české vlády

„České společnosti mají jednoznačně podporu české vlády v těchto svých stížnostech, protože chceme, aby bylo zachováváno evropské právo a především byla zachována integrita vnitřního trhu. A my máme obavy, že některé kroky bulharských autorit narušují integritu vnitřního trhu,“ řekl po středečním jednání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem v Praze český premiér Petr Nečas (ODS).

Podle Barrosa udělá Evropská unie cokoli, aby pravidla vnitřního trhu ochránila. „Ale v této fázi právě analyzujeme situaci, vyhodnocujeme stížnost českých úřadů a samozřejmě budeme jednat se všemi příslušnými partnery, abychom našli řešení,“ řekl na tiskové konferenci Barroso.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám