Hlavní obsah

ČEZ neodhalil únik důvěrných informací. Nikdo se nepřiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interní vyšetřování energetické firmy ČEZ neodhalilo viníka úniku informací o chystaném prodeji jejích bulharských aktiv. Uvedl to v pondělí veřejnoprávní Český rozhlas. Podle bývalého šéfa dozorčí rady ČEZ Václava Pačese se neúspěch vyšetřování dal čekat, protože firma jen rozeslala dotazníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Interní vyšetřování energetické firmy ČEZ neodhalilo viníka úniku informací o chystaném prodeji jejích bulharských aktiv.

Článek

V nich se podle rozhlasu k úniku nikdo sám nepřiznal. Únikem informací k bulharské vládě a médiím se zabývá i policie.

Podle skupiny ČEZ může únik informací ohrozit obchod i arbitráž vedenou s Bulharskem.

Ven se dostaly informace z důvěrných materiálů

ČEZ v únoru podepsal smlouvu o prodeji bulharských aktiv tamní firmě Inercom. V médiích a od představitelů bulharské vlády pak zazněly údaje z důvěrných materiálů ČEZ k obchodu.

Transakce, jejíž hodnota se odhaduje na 320 milionů eur (8,3 miliardy korun), vyvolala v Bulharsku pochybnosti, jak dokáže tak malá firma jako Inercom obchod financovat a řídit energetické provozy.

Šetření ve formě dotazníků nic neodhalilo

„Interní šetření dospělo k závěru, že sice došlo k úniku interních důvěrných informací, ale nepodařilo se jednoznačně prokázat, jak k tomuto úniku došlo,” řekl rozhlasu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ podle Kříže při vyšetřování oslovil každého, kdo přišel s uniklým materiálem do styku, i bulharský úřad vlády. Bývalého předsedu dozorčí rady ČEZ Pačese, který byl letos v červnu z postu odvolán ministerstvem financí, neúspěch vyšetřování nepřekvapil.

„Upřímně, tak jsem si myslel, že to takhle dopadne. V rámci ČEZ se to interní šetření prostě udělalo jako dotazník,” uvedl Pačes. Do dotazníku podle dvou zdrojů rozhlasu blízkých firmě všichni oslovení napsali, že nic nevynesli.

ČEZ zahájil arbitráž proti Bulharsku

O tom, že Bulhaři dostali z Prahy důvěrná data o obchodu, informovala na jaře bulharská média. Mluvčí ČEZ Kříž už dříve uvedl, že únik by mohl ohrozit zájmy ČEZ a přeneseně i českého státu v mezinárodní arbitráži.

Česká skupina ji zahájila předloni proti bulharské vládě kvůli zásahům tamních institucí, které podle ČEZ poškodily podnikání skupiny. Prodej aktiv ČEZ Inercomu v červenci znemožnil bulharský antimonopolní úřad se zdůvodněním, že Inercom by získal na trhu dominantní postavení. ČEZ i Inercom podaly proti tomu stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám