Hlavní obsah

ČEZ má opět problémy v Bulharsku. Viní ho z narušování konkurence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharský antimonopolní úřad obvinil tři distributory elektřiny, které vlastní české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN, z porušování pravidel hospodářské soutěže, protože diskriminují nezávislé obchodníky a omezují obchodování s elektřinou za volně dohodnuté ceny. Firmy mají 30 dní na odpověď na obvinění, napsala agentura Reuters.

Foto: Milan Malíček, Právo

ČEZ má v Bulharsku problémy s úřady už několik let

Článek

Náklady na elektřinu jsou politicky citlivým tématem v zemi, která patří mezi nejchudší v Evropské unii. V roce 2013 protesty proti prudkému nárůstu cen elektřiny v zemi způsobily pád vlády. V jednotlivých firmách nebyl k zastižení nikdo, kdo by se k obvinění vyjádřil, dodala Reuters.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři milióny zákazníků, zejména v západní části Bulharska. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.

ČEZ chce z Bulharska odejít

ČEZ i další dva distributoři elektřiny mají problémy s bulharskými úřady již delší dobu a dostaly zde pokuty za zneužívání dominantního postavení. Firmy rovněž vedou proti Bulharsku mezinárodní investiční arbitráž.

V roce 2013 lidé v řadě bulharských měst demonstrovali proti údajně předraženým cenám elektřiny a dožadovaly se i znárodnění distribučních sítí v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.

Letos ČEZ zahájil jednání se zájemci o svá bulharská aktiva, mezi kterými je i Energo-Pro. To v Bulharsku působí prostřednictvím dceřiné společnosti Energo-Pro Varna. Ta je jedním ze tří provozovatelů distribuční sítě elektřiny v zemi. Firma v Bulharsku elektřinu také prodává, a to více než 1,2 miliónu zákazníků včetně domácností a podniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám