Hlavní obsah

ČEZ koupil polskou firmu Metrolog

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší česká energetická firma ČEZ koupila stoprocentní podíl v polské firmě Metrolog, která se věnuje službám v oblasti tepelného hospodářství. Koupi musí ještě schválit polský antimonopolní úřad. V pátek o tom informoval mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Foto: ČEZ

ČEZ koupil polskou firmu Metrolog, jež se věnuje službám souvisejícím s tepelným hospodářstvím.

Článek

Polskou firmu koupila společnost ESCO ze skupiny ČEZ, která se specializuje na energetické služby a investovala i v dalších zemích v regionu. Cenu transakce firma nezveřejnila.

„Polský trh ESCO (zkratka ESCO – z anglického Energy Service Company – obecně označuje oblast takzvaných komplexních energetických služeb – pozn. red.) je jedním z nejperspektivnějších v Evropě. Podle odhadů je jeho objem v současné době pět miliard eur (cca 130 miliard korun) a měl by v segmentu energetických úspor růst ročně o více než 10 procent,” řekl člen představenstva ČEZ a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

„Polsko bude muset do úspor výrazně investovat, pokud bude chtít naplnit cíle EU 2030. Zároveň tu zákazníci úsporná řešení začínají v čím dál větší míře sami vyhledávat,“ dodal.

Polská firma Metrolog nabízí celý řetězec služeb spojených s tepelným hospodářstvím: projekční služby, instalaci nových tepelných zdrojů a renovaci tepelného hospodářství nebo jeho provoz a servis.

Je největším konstruktérem tepelných předávacích a výměníkových stanic v Polsku a je zároveň odborníkem na systémy úpravy vody či řešení průmyslových automatizačních systémů.

„Metrolog je silná inženýrská firma a zkušený hráč s pětadvacetiletou historií na trhu tepelného hospodářství v Polsku. Jeho akvizicí získáváme 160 odborníků, a výrazně tak na polském ESCO trhu posílíme,“ řekl šéf ESCO International Jaroslav Macek.

ČEZ nakupuje i v Německu a na Slovensku

Metrolog je druhou akvizicí ESCO International na polském trhu. První byla společnost OEM Energy, jeden z lídrů na polském trhu střešních fotovoltaických elektráren.

Na polském trhu ESCO působí ČEZ rovněž prostřednictvím společnosti ČEZ ESCO Polska. Ta nedávno realizovala například zajímavé zakázky v sektoru veřejného osvětlení nebo modernizace energetického hospodářství budov.

ČEZ vidí v oblasti energetických služeb budoucnost. Chce v tomto sektoru dále investovat vedle Polska hlavně na Slovensku a v Německu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám