Hlavní obsah

ČEZ: cena za distributory stoupne o deset miliard

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí Ústavního soudu o povinných výkupech akcií i u privatizovaných firem může zvýšit společnosti ČEZ náklady plánovaného převzetí regionálních distributorů elektřiny o více než deset miliard korun. Uvedl to člen představenstva ČEZ Petr Vobořil.

Foto: Kamil Navrátil

Aprílové farmářské trhy v Šumperku

Článek

"ČEZ chce koupit státní podíly v osmi distribučních společnostech za 32 miliard korun a čistý náklad této transakce odhaduje na 21 miliard korun. Verdiktem soudu se však tento náklad prodraží nejméně o deset miliard," řekl Vobořil.

Podle odborníků by se cena za distributory mohla zvýšit asi o sedm až 13 miliard korun.

Ústavní soud rozhodl, že odkoupení akcií při ovládnutí společnosti musejí menšinovým akcionářům nabídnout i investoři, kteří majetek získají od státu v privatizaci. V případě distributorů tak bude muset ČEZ vyplatit i takové "drobné akcionáře" jako německý energetický gigant E.ON.

ČEZ si chce půjčit

ČEZ chce podle Vobořila zvýšené náklady na převzetí distributorů financovat kombinací domácího a zahraničního dluhu. Společnost by nejdříve vydala krátkodobé dluhopisy a později by je nahradila papíry s dlouhodobější splatností. Dodatečné náklady donutí firmu zamyslet se znovu nad plánem zvyšování budoucích dividend. Podle rozhodnutí vlády měl ČEZ v pěti distribučních firmách získat majoritu a ve třech blokační minimum 34 procent. Úřad na ochranu hospodářské soutěže však ještě transakci plně neschválil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám