Hlavní obsah

ČEZ bojuje o severní Čechy

Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dominantní česká elektrárenská společnost ČEZ hledá způsob, jak neztratit majoritu ani v jedné z distribučních společností, které letos od státu získala. Antimonopolní úřad přitom podmínil sloučení ČEZ s distributory mimo jiné tím, že elektrárenská společnost musí jednu získanou majoritu prodat.

Foto: Leona Roháčková

Monti a Káča, samice káněte lesního, tvoří skvělý pár

Článek

Firma by chtěla udržet Severočeskou energetiku (SČE), kterou si zvolila jako nejvhodnější pro prodej. "Právníci nám radí, abychom podali nový návrh na fúzi energetik," řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že společnost se však zatím soustředí na záležitosti týkající se prodeje minoritních podílů ve zbývajících třech distribučních firmách.

Termín, do kterého musí ČEZ jednoho z distributorů prodat, totiž nastane až několik měsíců po vstupu České republiky do Evropské unie. Tím se podle právníků výrazně změní podmínky na trhu s elektřinou.

Rizikoví odběratelé

K prodeji SČE se ČEZ rozhodl na jaře a celý proces měl začít na podzim vyhlášením soutěže na poradce pro prodej. "Pro SČE jsme se rozhodli z několika důvodů. Jedním z nich je vysoký podíl velkých zákazníků, který činí SČE obchodně zranitelnou.

Dalším důvodem je například skladba odběratelů, která je potenciálně riziková z hlediska platební schopnosti," řekl Právu již dříve generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl.

ČEZ by mohl podle antimonopolního úřadu se svou žádostí uspět, ovšem jen za předpokladu, že by úřad vydal nové rozhodnutí předtím, než vyprší lhůta určená pro prodej.

Prodej minorit téměř u konce

Elektrárenská společnost převzala letos v dubnu státní podíly v osmi distributorech, z toho v pěti se stala majoritním vlastníkem. Antimonopolní úřad firmě nařídil prodat jeden majoritní podíl a všechny tři menšinové podíly.

Vedle Severočeské energetiky má ČEZ majoritu také ve Středočeské, Severomoravské, Východočeské a Západočeské energetice. ČEZ se zatím na výměně podílů dohodl s německým gigantem E.ON. Na německou společnost ČEZ převede své menšinové podíly v Jihomoravské a Jihočeské energetice a od E.ON naproti tomu získá podíly v Západočeské a Východočeské energetice.

Jednání s další německou společností RWE o výměně podílů ČEZ v Pražské energetice za podíl RWE ve Středočeské energetické zkrachovala. ČEZ tak hledá jiného kupce, předběžný zájem projevil zástupce většinového vlastníka Pražské energetiky, předseda představenstva PRE holding a člen pražského zastupitelstva Miroslav Poche.

Související články

ČEZ prodá Severočeskou energetiku

Energetická společnost ČEZ dnes oznámila svůj záměr prodat majoritní podíl v distribuční společnosti Severočeská energetika, který získala společně s akciemi...

ČEZ přibrzdil svůj pád

Letní obchodování na pražské burze pokračovalo i ve středu. Na straně sestupujících byly Telecom, Radiokomunikace a Philip Morris, rostoucím titulům kraloval...

Výběr článků

Načítám