Hlavní obsah

ČEZ a nadace Renáty Kellnerové dostaly cenu Seznam Zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEZ, Energetický a průmyslový holding a Agrofert. To jsou tři nejcennější české firmy podle žebříčku Česká elita serveru Seznam Zprávy. První ročník vyvrcholil v úterý předáním cen. Při něm byla vyhlášena i speciální cena za charitativní projekt.

Foto: Seznam Zprávy

Speciální cenu za charitativní projekt získala The Kellner Family Foundation

Článek

V žebříčku se umístilo sto podniků pod domácí kontrolou, seřazených podle odhadu jejich tržní hodnoty. Vedoucí ČEZ, který je z většiny vlastněný státem, měl hodnotu 476 miliard korun.

Žebříček s názvem Česká elita zahrnuje celkem stovku firem s minimálně miliardovou hodnotou, které jsou pod kontrolou tuzemských vlastníků. Hlavním kritériem, jež určilo pořadí, je odhad ceny, za jakou by podniky šly prodat či koupit.

Nejhodnotnějšími českými firmami jsou ČEZ, EPH a Agrofert

Ekonomika

Jedná se o první systematické srovnání svého druhu, které nestojí jen na dílčích ukazatelích, jako jsou tržby nebo zisk, ale na reálné ekonomické síle jednotlivých firem, uvádí Seznam Zprávy.

SZ Byznys vyhlásily výsledky v listopadu, v úterý první ročník vyvrcholil slavnostním večerem v pražské Kunsthalle. V rámci galavečera byla vyhlášena i speciální cena za charitativní projekt, kterou získala The Kellner Family Foundation.

Rodinná nadace Renáty Kellnerové ocenění získala za půlmiliardový příspěvek na nové výzkumné onkologické centrum v motolské nemocnici. Tento projekt posbíral oproti jiným charitativním počinům firem České elity nejvíc hlasů v hlasování čtenářů SZ Byznys.

Zvláštní ocenění si odnesl prodejce stavebnin DEK vyhodnocený jako nejperspektivnější mezi firmami s potenciálem pro vstup na burzu. Energetický a průmyslový holding převzal zvláštní cenu pro největšího tuzemského plátce daní. Firmy spadající pod EPH loni na korporátní dani odvedly 6,7 miliardy korun.

Nejbohatší v Česku zůstává Kellnerová, dotahuje se na ni Křetínský

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám