Hlavní obsah

Česku hrozí, že letos nevyčerpá z fondů EU až 85 miliard

Česku hrozí, že letos nevyčerpá z evropských fondů v krajním případě až 85 miliard korun, varuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). V tiskové zprávě o tom v úterý informovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Výsledná „ztráta" však bude podle Šlechtové s největší pravděpodobností výrazně nižší, jde totiž o krizovou variantu. Česko má s čerpáním peněz z evropských fondů problémy dlouhodobě. Už v roce 2013 nedočerpalo 12 miliard korun a loni přišlo o dalších devět miliard.

MMR, které čerpání peněz z fondů EU v Česku koordinuje, při svých odhadech vycházelo hlavně z údajů od jednotlivých řídicích orgánů. Ty odhadují, že celková suma nedočerpaných peněz za letošní rok bude činit mezi 18 až 23 miliardami korun.

Rizikem jsou dopravní stavby

Při započítání vedlejších dopadů však MMR pracuje i se scénářem, že výše nedočerpání může být i 41 miliard korun. „Pokud se nám nepovede vypořádat s některými riziky a nebudou realizovány například velké dopravní stavby, mohla by částka nedočerpaných peněz v roce 2015 z evropských fondů dosáhnout v krajním případě až 85 miliard korun," varovala ministryně Šlechtová.

Materiál ministryně představila na pondělním jednání vlády, jeho projednání však vláda nedokončila. Podle MMR se prý některé resorty domnívají, že pohled MMR jako národního koordinátora je příliš kritický a jejich programy nejsou tak rizikové, jak je MMR vidí.

Letošní rok je posledním, kdy je možné čerpat peníze z programového období 2007 až 2013. Česko v něm mělo k dispozici více než 700 miliard korun.

Reklama

Související články

Česko vytvoří fond fondů na peníze z EU

Česká republika se chystá v rámci státní instituce, nejspíš Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), vytvořit speciální investiční fond, tzv. fond...

Výběr článků

Načítám