Hlavní obsah

Česku hrozí problém s výdaji na penze a má stále složitější daně, varuje Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko může mít v budoucnu problémy s výdaji na penze a zdravotní péči, uvedla ve středu v analýze stavu české ekonomiky Evropská komise. Souvisí to se stárnutím populace. Problematický je rovněž příliš složitý daňový systém.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Česko může mít problémy s výdaji na důchody, upozornila komise. Ilustrační foto.

Článek

Analýza upozorňuje na rostoucí složitost daňového systému a jeho časté změny. Zmíněna je i vysoká míra administrativní a regulační zátěže, nižší objem investic a vzrůstající nedostatek pracovní síly.

České hospodářství roste, letos i příští rok by to mělo být o tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), píše se dále v analýze.

Zprávu o situaci českého hospodářství komise publikovala společně s podobnými materiály o 27 členských zemích s výjimkou Řecka, které je stále v záchranném programu.

Ceny bydlení rostou, zejména v Praze

Evropská komise v textu o Česku upozornila na závratně rostoucí ceny bydlení, obzvlášť v Praze. Ty podle dokumentu od roku 2013 rostou rychleji než nominální příjmy a jde o jeden z nejrychleji rostoucích trhů v EU.

K růstu cen přispívá omezená nabídka způsobená vysokou mírou regulační zátěže. Vysoká míra regulační a administrativní zátěže se podle materiálu také odráží na nižší míře investic v zemi.

Materiál uvádí, že v Česku je z EU obecně jeden z nejmenších počtů lidí ohrožených chudobou. Některé lokality však čelí rostoucímu počtu sociálně vyloučených osob kvůli zadluženosti a nemožnosti sehnat bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám