Hlavní obsah

Česko nevzdává boj o sídlo systému Galileo

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česká republika nadále usiluje, aby sídlo evropského navigačního systému Galileo bylo v Praze. Právu to potvrdil ministr dopravy Aleš Řebíček. Jaké jsou ale šance Prahy v souboji s dalšími adepty, si ministr netroufá odhadnout. Jasné už alespoň je, že systém Galileo bude skutečně vybudován.

Článek

Ministři členských zemí EU se v Bruselu dohodli na zásadách, jak mezi firmy rozdělovat zakázky z tohoto projektu, na nějž se bude muset z unijního rozpočtu vynaložit nejméně 3,4 miliardy eur (v přepočtu téměř 90 miliard korun).Ministři se také shodli, že bezpečnostní centrum projektu bude v Madridu a pozemní řídící střediska v Itálii a Německu.

Budování projektu bude rozděleno na šest částí, přičemž jedna firma či konsorcium bude moci být hlavním dodavatelem maximálně dvou z nich. Zároveň bude vítězný subjekt muset část zakázky zadat dalším firmám. Právě to by mohla být šance i pro české podniky.

Rozdělování konkrétních zakázek je ale otázkou budoucnosti a případné zapojení českých firem hlavně věcí jejich schopností,“ řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který se bruselského jednání zúčastnil.Systém třiceti satelitů by měl začít fungovat od roku 2013, o pět let později, než EU původně plánovala.

Využít ho půjde pro navigaci v automobilech a letadlech, asistenci při nehodách, vybírání mýtného na silnicích, pátrání po pohřešovaných i na dohled nad pohybem zboží po evropských komunikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám