Hlavní obsah

Česko má jeden z nejnižších podílů energie z obnovitelných zdrojů v EU

Podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě elektřiny v Evropské unii se v roce 2020 zvýšil na 37,5 procenta z 34 procent v roce 2019. Ve středeční zprávě o tom informoval statistický úřad Eurostat.

Foto: ČEZ

Ilustrační foto.

Článek

Největší podíl energie z obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny v rámci EU vykázalo Rakousko, zatímco Česká republika patřila mezi pět zemí s nejnižším podílem.

V Rakousku obnovitelné zdroje v roce 2020 pokrývaly spotřebu elektřiny ze 78,2 procenta. Nad hranicí 70 procent bylo vedle Rakouska v EU pouze Švédsko (75 procent).

Více než z poloviny pokrývaly spotřebu elektřiny z obnovitelných zdrojů kromě Rakouska a Švédska také Dánsko, Portugalsko, Chorvatsko a Lotyšsko.

V Německu činil podíl obnovitelných zdrojů 45 procent, na Slovensku 23 procent a v Polsku 16 procent.

V České republice činil podíl obnovitelných zdrojů 15 procent. Nižší podíl v rámci EU vykázaly pouze Lucembursko, Maďarsko, Kypr a Malta.

Analytik: Na Švédsko či Rakousko nemáme 

"Česká republika ztratila celých deset let rozvoje OZE (obnovitelných zdrojů energie) kvůli pachuti a rozčarování z nezvládnutého solárního boomu v roce 2010. Finanční následky si neseme dodnes a dodnes jsou zneužívány proti OZE, přestože situace na energetickém trhu je už zcela jiná," řekl analytik ENA Jiří Gavor.

„Problémem je i tradiční odpor českých municipalit proti větrníkům. V tom se velmi lišíme například od Rakouska, které jako pevninský stát využívá energii větru mnohem intenzivněji," dodal Gavor.

Česká republika může podle něj jen těžko konkurovat Rakousku a Švédsku ve využití jejich obrovského potenciálu vodní energie i větrníkům v přímořských státech. "Nicméně i s našimi přírodními omezeními lze udělat na poli OZE mnohem více. Snad nový vládní program přinese patřičné podmínky pro rychlejší rozvoj," uvedl Gavor.

Zelené jádro? Česko v Bruselu naráží na odpor odborných poradců

Ekonomika

Podle dat na webu českého ministerstva průmyslu a obchodu činil podíl obnovitelné energie na spotřebě elektřiny v Česku ke konci listopadu loňského roku 17,3 procenta. Na spotřebě elektřiny se obnovitelné zdroje podílely ze 14,8 procenta, na spotřebě v dopravě z 9,4 procenta a na vytápění a chlazení z 23,5 procenta.

Elektřina z obnovitelných zdrojů v EU předloni pocházela ze 36 procent z větrných elektráren.

Podíl vodních elektráren na pokrytí spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů činil 33 procent a podíl solárních elektráren 14 procent. Zbytek připadal na biopaliva a další obnovitelné zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám