Hlavní obsah

Česko je nemocný muž Evropy, píše Die Welt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika je jedinou zemí EU, která se ještě nevzpamatovala z pandemického propadu. Ekonomický model země zestárl, ekonomové dokonce varují před růstovou pastí, napsal v sobotu německý list Die Welt.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Provoz nové lakovny v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto, páteři české ekonomiky

Článek

„Ono rozhodnutí vyvolává v Česku zklamání – ale zapadá do obrazu. Koncern Volkswagen minulý týden zrušil plány na výstavbu nové továrny na baterie u české Plzně,“ připomněl v sobotu německý list Die Welt.

Navzdory dlouhým jednáním s českou vládou se gigafactory na baterie pro e-auta v České republice stavět nebude. Pro českou vládu je to porážka: továrna byla jedním z klíčových projektů vládní hospodářské politiky.

„Česká republika je v současnosti skutečným nemocným mužem Evropy. Nejpůsobivějším důkazem toho je, že česká ekonomika je jedinou z 27 ekonomik EU, která se stále plně nezotavila z propadu způsobeného koronavirovou krizí,“ podotýká deník.

Volkswagen v Líních zatím nebude

Ekonomika

Slabý růst předpovídají experti i pro příští rok. „Česká ekonomika se potýká s výraznou fází slabosti,“ říká Tomáš Dvořák, hlavní ekonom analytické společnosti Oxford Economics.

Nedostatečné oživení po pandemii lze vysvětlit celou řadou faktorů: české podniky nejsou ve své výrobě nijak zvlášť energeticky úsporné, a proto je velmi zasáhla energetická krize po ruské invazi na Ukrajinu.

Česká centrální banka velmi brzy zvýšila úrokové sazby, čímž záměrně zbrzdila ekonomiku, aby bojovala s inflací, která je na evropské poměry mimořádně vysoká.

A na rozdíl od jiných evropských zemí, včetně zemí střední a východní Evropy, byla vláda také velmi opatrná, pokud jde o korunovou a energetickou pomoc, shrnul Die Welt.

Komora už v létě spustila poplach

Šetření Hospodářské komory ČR v srpnu zaskočilo veřejnost jadrnými slovy. Varovalo, že ekonomice hrozí, že bude sevřena mezi konkurencí chudších zemí s nízkými mzdami a bohatých zemí s vyspělými technologiemi, jako je sousední Německo.

„Česká republika se nachází v největším bodu zlomu ve své novodobé historii,“ uvádí se v ekonomické analýze, kterou si nechala vypracovat komora.

Michl: Případné snížení úrokových sazeb bude zpočátku pozvolné

Ekonomika

„Vyčerpala všechny předchozí faktory růstu, ztratila konkurenční výhody a spadla do takzvané pasti středních příjmů,“ stojí dále v analýze.

Varování před pastí růstu zní zpočátku jako drama, které upoutá pozornost: Čína, Brazílie a Albánie jsou ekonomiky se středními příjmy. Česká republika je naproti tomu v jiné lize.

Podle světových měřítek je vysoce rozvinutou, prosperující průmyslovou zemí s příjmem na obyvatele, který dosahuje 87 % průměru EU.

ČR potřebuje nový ekonomický model

Die Welt cituje diagnózu Kryštofa Kruliše, výzkumného pracovníka Asociace pro mezinárodní otázky v Praze.

„Ekonomika je příliš drahá na to, aby mohla konkurovat levnějším zemím s nízkými mzdami, ale zatím ne dost technicky vyspělá na to, aby udržela krok s technologicky vyspělými zeměmi, jako je sousední Německo,“ uvedl Kruliš.

Česko potřebuje nový ekonomický model,“ souhlasí Dvořák.

Klaus kritizuje ekonomické kroky kabinetu. „Jsem smutný z beznaděje vlády“

Ekonomika

Dobře vyškolená pracovní síla s technickými znalostmi a nízké náklady na pracovní sílu dlouho zajišťovaly růst.

V určitém okamžiku však tento model narazí na své limity. Jakmile se prosperita a mzdy dostanou na stejnou úroveň jako v západní Evropě, důležitá konkurenční výhoda zmizí. České ekonomice se zatím nepodařilo přejít na výrobu s vyšší přidanou hodnotou.

Při pohledu zpět je dnes jasné, že motorům růstu ČR už před časem došel dech. Od roku 2009 se osud české ekonomiky oddělil od vývoje sousedních ekonomik.

Zatímco Německo se ve zlaté dekádě před pandemií řítilo od rekordu k rekordu a Polsko rozšiřovalo svou ekonomickou sílu, Česko v ekonomickém závodě ztratila půdu pod nohama.

V důsledku toho prosperita stagnuje a cíl dohnat úroveň prosperity západní Evropy se vzdaluje. Například Polsko od roku 2009 snížilo odstup od příjmů na obyvatele v EU o pětinu. ČR naopak za stejné období stáhla pouhá čtyři procenta, podotkl Die Welt.

Německý list uzavírá příspěvek citátem Hospodářské komory: „Budou-li současné trendy pokračovat, mohlo by Polsko v příštích letech Českou republiku předstihnout.“ Takový vývoj byl ještě před deseti lety nemyslitelný, končí Die Welt.

V Polsku je levnější kuře i cukrovinky, v Německu máslo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám