Hlavní obsah

Česko je dobře připraveno na přijetí eura, domnívá se guvernér ČNB Rusnok

Česká republika je v obecné rovině na přijetí eura připravena a přechod na jednotnou evropskou měnu by zvládla. Stále však existuje výrazná propast mezi Českem a eurozónou v oblasti cen a příjmů, kterou by bylo dobré před přijetím eura snížit. V rozhovoru s ČTK to uvedl guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

„Obecně platí, že jsme na přijetí eura připraveni a určitě bychom to jako Česká republika zvládli. Ale je pravda, že lépe se adaptují do měnové unie země, které mají blíže k ekonomickému jádru Unie. A tam máme stále velkou propast, i když se snižuje," uvedl guvernér.

Reformou kvůli přijetí eura by podle něj měl projít státní rozpočet. Přijetím eura se Česko zbaví vlastní měnové politiky, která mimo jiné pomáhá regulovat vliv ekonomického cyklu.

„A je dobré mít v takové situaci nástroje hospodářské politiky pružnější. Bylo by dobré mít například větší prostor pro stimulaci ekonomiky přes státní rozpočet. Je to ale těžké, když 70 procent rozpočtu jde na mandatorní a kvazimandatorní výdaje," domnívá se Rusnok.

V současné době je podle něj dohánění úrovně eurozóny, minimálně v případě mezd, poměrně slušné. „Zatímco v západní Evropě mzdy prakticky nerostou, tak v Česku rostou o pět procent. Samotný rozdíl v růstu ekonomiky přitom tak velký není. Když to takto poběží tři čtyři pět let, tak se přiblížíme mzdové úrovni eurozóny i my. Nyní je ideální doba toto využít, a to se i děje,” řekl guvernér.

Podle makroekonomické prognózy ministerstva financí je Česko nyní zhruba na 60 procentech cenové úrovně zemí platících eurem. Před 20 lety to bylo 35 procent. Podle údajů ČSÚ a Eurostatu z prosince loňského roku roční průměrná hrubá mzda v Česku v roce 2014 činila přibližně 345 tisíc korun, tedy 37 procent průměru EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám