Hlavní obsah

Česko je 31. nejkonkurenceschopnější zemí světa

Česko je stejně konkurenceschopné jako loni. V žebříčku, který každoročně zveřejňuje Světové ekonomické fórum (WEF), zůstalo stejně jako v minulém roce na 31. místě. Nejlépe ze 138 hodnocených ekonomik dopadly Švýcarsko, Singapur a Spojené státy. Nejhůře je na tom Čad, Mauritánie a Jemen. Slovensko skončilo 65.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Továrna škodovky v Mladé Boleslavi

Článek

WEF porovnává země podle 12 faktorů, které zahrnují infrastrukturu, vzdělání a zdravotnictví, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací, jakožto i z vlastního průzkumu mezi zástupci firem ve sledovaných zemích.

Švýcaři těží z inovací a vlastní efektivity

Švýcarsko je nejkonkurenceschopnější dlouhodobě, první příčka mu patří už osmým rokem; letos zaznamenalo nejvyšší hodnocení od roku 2007, kdy WEF začalo tento žebříček zveřejňovat. Alpská země je nejlepší v inovacích, podnikatelském prostředí a efektivitě práce.

V první desítce není letos žádný nováček, pouze několik zemí si vyměnilo své pozice.

Británie se posunula o tři místa a dostala se nejvýše za poslední desetiletí, hlavně díky zlepšení makroekonomického prostředí. Výsledky však vycházejí z údajů před referendem, ve kterém se obyvatelé vyslovili pro odchod z Evropské unie, což podle studie může ohrozit konkurenceschopnost země.

Z velkých rozvíjejících se států je nejvýše Čína na 28. místě. Nejvíce si však polepšila Indie, která postoupila až o 16 příček na 39. místo. WEF také varuje, že rostoucí obchodní bariéry představují riziko pro schopnost zemí růst a inovovat, napsala agentura Reuters.

Pořadí zemí podle jejich konkurenceschopnosti:
1. Švýcarsko
2. Singapur
3 . USA
4. Nizozemsko
5. Německo
6. Švédsko
7. Velká Británie
8. Japonsko
9. Hongkong
10. Finsko
.....
15. Kanada
21. Francie
28. Čína
31. Česká republika
36. Polsko
136. Čad
137. Mauritánie
138. Jemen

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám