Hlavní obsah

Česko čelí arbitráži kvůli pomůckám pro zrakově postižené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR čelí arbitráži ze strany britské společnosti A11Y LTD., která vyrábí pomůcky pro nevidomé a těžce slabozraké. Firma požaduje náhradu až 860 miliónů korun. Tvrdí, že proti ní stát uplatňoval diskriminační postupy, vyzrazoval její know-how konkurenci a poškodil její dobré jméno. Společnost o tom v úterý informovala v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí potvrdilo, že 13. října žalobu obdrželo. Ta byla přitom podána na základě rozhodčích pravidel UNCITRAL, tedy Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo.

„Vzhledem k povinnosti mlčenlivosti v rámci rozhodčího řízení bohužel ministerstvo financí nemůže v této chvíli žádné další informace zveřejnit,“ řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Firma v arbitráži požaduje v první fázi náhradu za ušlý zisk ve výši sto miliónů korun. Ve druhé fázi arbitráže bude firma podle svého vyjádření požadovat „náhradu za zmařenou šanci 35 miliónů dolarů (zhruba 760 miliónů korun) pro nemožnost dokončit a obchodně zhodnotit vynález v oblasti IT“. „Veškeré výnosy budou použity pro realizaci dalších projektů,“ uvedla mluvčí firmy Jana Musilová.

Podle úřadu práce byly pomůcky předražené

Společnost Brailcom, jejíž aktivity a know-how převzala společnost A11Y, poskytovala v ČR nevidomým technicky vyspělé počítačové pomůcky. Rovněž začala zprostředkovávat zákazníkům jednání s úřady ohledně státních příspěvků.

Následně podle právního zástupce firmy Ondřeje Sekaniny vydalo Generální ředitelství Úřadu práce  několik předpisů, na jejichž základě  byly klientům společnosti A11Y v mnoha případech přiznávány státem příspěvky hluboko pod zákonným limitem. Ten je až 350 tisíc korun na jednu pomůcku, přičemž však nesmí jeden žadatel překročit celkový limit 800 tisíc v průběhu pěti let. ¨„Tento postup byl přitom uplatněn diskriminačním a svévolným způsobem cíleně vůči společnosti A11Y,“ uvedl Sekanina.

Firma má podle něj od července 2013 zdokumentovanou sérii případů, kdy státní úředníci předávali důvěrné informace o technických řešeních firmy jejím konkurentům, pomlouvali ji, odrazovali její klienty od nákupu u ní a nabádali je ke kontaktování konkurenčních společností.

Celý případ podle firmy vyvrcholil v lednu 2014, kdy vystoupila v České televizi mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková a uvedla, že se firma Brailcom potažmo A11Y dopouští výrazného předražení pomůcek pro zrakově postižené, a tím ve výsledku okrádá stát o peníze. Toto obvinění firma odmítá.

Stát odmítal jednat, tvrdí majitel

Firma podala žalobu k mezinárodnímu tribunálu 10. října.

„Než jsme tuto žalobu podali, snažili jsme se se státem jednat, snažili jsme se nalézt smírné, přátelské řešení. Stát reprezentovaný MF ČR vědom si své převahy všechny naše návrhy odmítl a nad to jednal způsobem, který odporuje nejen slušnému chování, ale také mezinárodním standardům, které státním představitelům ukládají hledat konstruktivní řešení,“ uvedl v prohlášení zakladatel Nadačního fondu slepých a majitel a ředitel společnosti A11Y Jan Buchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám