Hlavní obsah

Česko bylo česneková velmoc, teď se topí v nekvalitním česneku z Číny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Není českého česneku“, dal by se parafrázovat titul jednoho z historických románů spisovatelky Jarmily Loukotkové. Český česnek je skutečně nedostatkovým artiklem a situace by se neměla v dohledné době nějak výrazně lepšit. Na trhu jednoznačně dominuje česnek dovážený z Číny. Český česnek, který je nesrovnatelně kvalitnější, lze sehnat snad jen na farmářském trhu či v menších prodejnách.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Česko přitom bylo česnekovou velmocí, i doposud se tu pěstují ty nejkvalitnější odrůdy. Podle některých odborníků je český česnek až pětkrát kvalitnější než dovážený z Číny. Je to dáno nesrovnatelně vyšším obsahem silic, což dodává intenzívnější chuť, a také tím, že se česnek dostane z Číny na český trh mnohdy až půl roku po sklizni, což si žádá chemickou úpravu.

„České česnekářství je v útlumu,“ potvrdil pro Novinky šlechtitel a producent česnekové sadby Jan Kozák z Poběžovic na Pardubicku. Podle něj u nás chybí velkopěstitelství česneku, což je znát na celkové produkci. Navíc většina pěstebních ploch byla zrušena.

„Za špičkový výnos považuji 10 tun z hektaru, pod pět tun z hektaru se to ani nevyplatí dělat,“ uvedl Kozák s tím, že v potaz je nutno brát nezanedbatelné náklady v souvislosti s pěstováním tohoto zdroje léčivé síly.

Nemůžeme prodávat, co není

„Vzhledem k faktu, že je nedostatek či pouze malé množství pěstitelů česneku v České republice, nabízí naše společnost česnek ze zahraničí,“ sdělil pro Novinky mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl. Podle něj společnost zjišťuje, zda bude šance odebírat česnek od českých pěstitelů v takovém množství, které bude vyhovovat poptávce zákazníků.

„V současné době prodáváme pouze česnek z Číny a Španělska. I když dlouhodobě vnímáme poptávku spotřebitelů po domácím česneku, nejsme schopni ji naplnit, a to vzhledem k tomu, že dodavatelé česneku z ČR prostě nejsou,“ vyjádřila se pro Novinky v podobném duchu mluvčí obchodního řetězce Billa Gabriela Bechynská.

Nejistá budoucnost

Podle Kozáka bude ještě minimálně několik let trvat, než by situace ohledně nedostatku českého česneku mohla doznat jisté změny. „Můj odhad zní minimálně pět let,“ nechal se slyšet východočeský pěstitel.

Podle mluvčí obchodního řetězce Tesco Evy Karasové společnost v současné době vede jednání a plánuje, že by v příštím roce nabídla ve svých obchodech česnek pocházející z Česka.

Aby se situace se stavem tuzemského česneku změnila k lepšímu, je podle Kozáka nutné navyšovat produkci sadby a jednoznačně preferovat české odrůdy.

Cena konzumního česneku ale v loňském roce rostla. „Loni jsme kilo česneku na sadbu prodávali zhruba za 150 korun, letos se cena určitě zvedne,“ zakončuje nepříliš optimisticky Kozák.

Reklama

Výběr článků

Načítám