Hlavní obsah

Italové chtějí zastavit prodej extrémně pálivých chipsů z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italský antimonopolní úřad zahájil řízení v souvislosti s extrémně pálivými chipsy s názvem Hot Chip Challenge vyráběnými v České republice. Řízení je namířeno proti společnosti Dave's, která tyto chipsy v Itálii distribuuje, a mohlo by vést k pozastavení jejich prodeje na italském trhu, informovala o víkendu tamní média. Podobné rozhodnutí padlo už dříve ve Francii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chipsy Hot Chip Challenge se staly předmětem zájmu mládeže, která se natáčí při snaze o jejich konzumaci a videa pak zveřejňuje na sociálních sítích, hlavně na TikToku. Produkt obsahující chilli způsobuje extrémní pálení, na což upozorňuje i sám výrobce.

Podle italského antimonopolního úřadu je při distribuci a marketingu využíván prvek výzvy ke zvýšení atraktivity a prodeje produktu, což vede zejména mladé spotřebitele k nerespektování běžných pravidel opatrnosti, píše list Corriere della Sera.

Italská organizace na ochranu spotřebitelů UNC se podle listu domnívá, že existují podmínky k tomu, aby úřad rozhodl o dočasném zastavení prodeje chipsů v Itálii.

Jak dlouho vydržíte

Nebezpečnost produktu podle organizace tkví i v tom, že výzva ohledně konzumace chipsů vsadila také na prvek nebezpečnosti, „jak dlouho budete schopni odolávat pálivosti, než poběžíte vypít něco, čím uhasíte velký požár“, což doslova nabádá spotřebitele, aby zanedbávali běžná pravidla obezřetnosti a bdělosti, která se s konzumací produktu pojí, uvedl prezident UNC Massimiliano Dona.

@papa.sohn

#hotchip #hotchipschallenge #hotchips

♬ Creepy Violins - Apollo Nove

Na jaře chipsy Hot Chip Challenge kvůli obavám ohledně jejich bezpečnosti stáhl z prodeje jeden ze supermarketů ve Francii.

Vedení společnosti HOT-CHIP, která chipsy vyrábí, tehdy ČTK sdělilo, že produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplnění legislativy, ale pouze po rozhodnutí manažera pobočky.

„Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i ministerstvem zemědělství, kteří prokázali, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy. Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažených v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ uvedla tehdy firma ve svém písemném prohlášení.

Obchod ve Francii stáhl z prodeje extrémně pálivé chipsy z ČR

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Hot Chip Challenge

Výběr článků

Načítám