Hlavní obsah

České malé a střední podniky chtějí investovat téměř 17 miliard eur

Novinky, pit
Praha

Tuzemské malé a střední podniky plánují v následujících 12 měsících investice ve výši 16,9 miliardy eur (zhruba 439 miliard korun), především pak na rozšiřování a modernizaci výrobních kapacit. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu realizovaného GE Capital EMEA.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ani déle trvající pokles ekonomiky nebere českým firmám chuť plánovat investice a podnikatelé věří v pozitivní vývoj,“ uvedl hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko. Jestli plánované investice skutečně realizují, bude podle něj nicméně záležet také na tom, zda se jim podaří udržet zakázky nebo dokonce získají zcela nové objednávky, čili i na budoucím ekonomickém vývoji.

Průzkum, který proběhl v sedmi státech Evropské unie (zúčastnila se ho Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Česko, Polsko, Maďarsko), ukázal značné rozdíly mezi investičními plány podnikatelů ze starých a nových členských států EU.

Malé a střední firmy ze západní Evropy chystají v příštích 12 měsících rapidní zvýšení investic na celkem 364 miliard eur. Nejvíce chtějí investovat podnikatelé v Německu, v následujících 12 měsících až 164 miliard eur.

Malé a střední podniky v České republice, Polsku a Maďarsku jsou zatím výrazně opatrnější a dohromady neplánují vynaložit více než 48 miliard eur. Zatímco čeští podnikatelé chystají obdobně vysoké investice jako v minulosti, Poláci plánované investice dokonce omezí z 36 na 24 miliard eur. Stejný trend je v současnosti patrný i v Maďarsku, kde průzkum zaznamenal pokles z loňských devíti na sedm miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám