Hlavní obsah

České domácnosti už dluží téměř 1,17 biliónu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti se za duben u tuzemských bank a dalších finančních institucí zadlužily zas o něco víc. V porovnání s březnem to byl nárůst o 1,9 miliardy na 1,166 biliónu korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V porovnání s dubnem 2012 dluhy domácností stouply o 41,5 miliardy korun. První dva letošní měsíce přitom zadluženost domácností klesala. V lednu se snížila poprvé od září 2001.

„Největší část dluhů českých domácností představují hypotéky, které lze považovat za rozumné zadlužování a investice do budoucnosti,“ uvedl Petr Kříž ze společnosti PwC ČR.

U poskytování hypoték jsou podle Kříže banky navíc obezřetné a klienty velmi pečlivě prověřují. „Celkovou úroveň zadlužení českých domácností tak považuji stále za relativně bezpečnou jak z pohledu klientů, tak i bank,“ dodal Kříž.

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v dubnu ve srovnání s březnem poklesla o 13,6 miliardy na 968,8 miliardy korun. V meziročním porovnání pak vykázala růst o 14,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám