Hlavní obsah

České akcie stále na výsluní

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie pokračovaly ve svém růstu i v úvodu nového týdne. "Poptávka po středoevropských akciích zatím neutichá, růstový trend by mohl alespoň měsíc vydržet," uvedl Libor Vinklát z České spořitelny. Index PX 50 vzrostl o 1,04 procenta na 845,7 bodu, což další z řady téměř desetiletých rekordů.

Foto: hrad Nové Hrady
Článek

Největším přírůstkem kursu se mohly pochlubit akcie Komerční banky, které zpevnily o 2,56 procenta na 3329 Kč. Ztráty z předchozího období se snažil smazat Philip Morris, který posílil o 2,25 procenta na 19 355 Kč. Po několika dnech nervozity se dařilo i Unipetrolu, který zpevnil o 1,93 procenta na 65,49 Kč.

Spekulace, že Deutsche Telekom má zájem o privatizaci Českého Telecomu a nabízí 130 miliard korun, postrčila jeho kurs vzhůru krátce po otevření trhu. Podle Vinkláta by se tak mohl přepokládaný odkup realizovat na ceně 404 Kč. Po krátké době však převládlo mínění, že taková informace asi nemá pevné základy. Německý telekomunikační obr letos snižuje svůj dluh 64 miliard eur a prodává některá klíčová aktiva, k Českému Telecomu se odmítl vyjádřit.

Privatizace Telecomu by měla začít ve druhé polovině letošního roku a skončit zřejmě v roce 2005. O Telecom se patrně budou moci ucházet telekomunikační firmy i finanční investoři. Zájem o podíl v Telecomu již neoficiálně projevily TDC a Goldman Sachs, PPF a údajně i Swisscom spolu se CVC Partners. Český Telecom v pondělí posílil o na 0,44 procenta na 345,50 Kč.

Evropské akcie posilovaly

Také evropské akcie posilovaly, tempo růstu se však poněkud snížilo po pátečním impulsu z neočekávaně velkého růstu amerického trhu práce. Nejvíce zpevnily technologické akcie, například německý výrobce polovodičů Infineon o 2,7 procenta. Americký dolar posílil na letošní maximum a míří k úrovni 1,200 dolaru za euro.

Francouzské aerolinie Air France SA v pondělí zahájily výměnu svých akcií za akcie nizozemské společnosti KLM Royal Dutch Airlines v chystané fúzi, kterou firmy oznámily před více než půlrokem. Spojením vznikne letecký přepravce s nejvyššími tržbami na světě. Air France akcionářům KLM nabízí za každých deset kmenových akcií nizozemské firmy 11 svých akcií a desítku opčních listů. Každé tři opční listy dávají majiteli právo upsat či koupit dvě akcie Air France za cenu 20 eur. Nabídka bude trvat do 3. května.

Související témata:

Výběr článků

Načítám