Hlavní obsah

Česká zbrojovka má rekordní tržby, loni vyrobila rekordní počet zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod

Česká zbrojovka z Uherského Brodu, výrobce ručních palných zbraní, měla v loňském roce nejvyšší tržby ve své historii. Přesáhly dvě miliardy korun, což je podle předběžných hospodářských výsledků meziročně nárůst o více než 300 miliónů korun. Uvedl to šéf firmy Lubomír Kovařík.

Článek

V roce 2010 společnost vykázala zisk přes 138 miliónů korun. Za loňský rok očekává zisk po zdanění okolo 200 milionů korun. Firma loni vyrobila i rekordní počet zbraní.

„Jsem rád, že průběžně probíhají dodávky do Armády České republiky, za zmínku jistě stojí i skutečnost, že naše dceřiná společnost v USA dosáhla historicky nejvyšších tržeb ve výši 28,7 miliónů dolarů,“ sdělil Kovařík.

Práce pro letecké motory

Úspěchem jsou podle něj i dodávky pro ozbrojené složky Thajska nebo pro potřeby egyptského ministerstva vnitra. „Radost mi dělají i dodávky loveckých zbraní pro civilní trh v Ruské federaci nebo v Austrálii," dodal generální ředitel.

Česká zbrojovka patří k největším světovým výrobcům ručních palných zbraní. P – pistolí, pušek a samopalů, jich loni vyrobila kolem 171 000 kusů. Produkce zbrojovky podle Kovaříka loni směřovala z více než 70 procent do zahraničí.

Nevyrábí ale jen zbraně, loni firma zahájila i výrobu komponentů pro nový letecký motor H 80 společnosti GE Aviation. Jde o modernizovaný motor M-601 z jinonické továrny Walter, který poháněl i letoun L-410 Turbolet. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám