Hlavní obsah

Česká spořitelna zvýšila zisk, úspěšná i celá Erste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České spořitelně stoupl v prvním pololetí konsolidovaný čistý zisk o 13 procent na 3,385 miliardy korun. Loni banka hospodařila s profitem 2,995 miliardy korun. Spořitelna tak napomohla zlepšit hospodaření i své mateřské firmy, rakouské Erste Bank Sparkassen. Ta zvýšila v pololetí čistý zisk o 48,9 procenta na 165 miliónů eur (5,35 miliardy korun).

Foto: Celní správa

Místo svíček byl v originálních obalech tabák do vodních dýmek

Článek

Výsledky jsou neauditované a podle mezinárodních účetních standardů. "Česká spořitelna zvýšila zisk o 13 procent, čili o 400 miliónů korun, a to i navzdory prostředí nízkých úrokových sazeb a jeho negativnímu vlivu na čistý úrokový výnos," komentoval výsledky šéf představenstva a generální ředitel banky Jack Stack.

Ztrátu zaznamenala spořitelna z anonymních vkladních knížek. Bilanční suma banky vzrostla o devět procent na 557,4 miliardy korun. Provozní zisk meziročně klesl o 4 procenta na 4,6 miliardy korun. Pokles úrokových sazeb stál i za snížením čistého úrokového výnosu o tři procenta na 7,7 miliardy korun.

Z poplatků a provizí téměř 4 miliardy

Čistý příjem z poplatků a provizí naopak vzrostl o 14 procent na 3,8 miliardy korun. To podle banky může souviset například s růstem počtu plateb kartami, větším počtem transakcí na sporožirových účtech a zvýšením počtu klientů.

Provozní náklady banky stouply o čtyři procenta na 7,5 miliardy korun. Důvodem jsou rostoucí investice v posledních třech letech a s tím související vyšší odpisy. Rostly také náklady na zaměstnance.

Úvěry klientům vzrostly o devět procent na 195,8 miliardy korun. Výrazně se na tom podílel především růst úvěrů jednotlivcům o 35 procent na 64,3 miliardy korun. Vklady klientů stouply o šest procent na 433,8 miliardy korun.

Úspěšná i Erste Bank

Také rakouská Erste Bank Sparkassen, majoritní vlastník České spořitelny, se může radovat. V prvním pololetí totiž zvýšila svůj čistý zisk o 48,9 procenta na 165,1 miliónu eur, což mírně předčilo očekávání analytiků. Stejně jako v minulých obdobích se na nárůstu podílely především středoevropské dceřiné společnosti.

"Jsme potěšeni tím, že Česká spořitelna a naše dceřiné společnosti na Slovensku a v Maďarsku dokončily své transformace a významným způsobem přispívají k vynikajícím výsledkům skupiny Erste Bank," komentoval výsledky generální ředitel banky Andreas Treichl.

Konsolidovaná bilanční suma banky meziročně vzrostla o 6,5 procenta na 129,2 miliardy eur (téměř 4,2 biliónu korun). Erste zvýšila čistý úrokový výnos o 5,8 procenta na 1,290 miliardy eur (asi 41,8 miliardy Kč). Čistý příjem z poplatků a provizí vzrostl o 2,6 procenta na 481,9 miliónu eur (asi 15,6 miliardy Kč).

Slovenská sporiteľňa trhá rekordy

Největší slovenský bankovní dům Slovenská sporiteľňa, další ze skupiny Erste, zřejmě také čeká úspěšný rok. Za pololetí vykázala konsolidovaný čistý zisk 1,407 miliardy slovenských korun, což představuje meziroční nárůst o 201 procent. Neauditované výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů.

Bilanční suma Slovenské sporiteľňy meziročně klesla o jedno procento na 201,447 miliardy Sk. Čistý provozní zisk banky stoupl meziročně o 83 procent na 3,356 miliardy korun. Hlavní podíl na tom měl nárůst čistého úrokového výnosu o 52 procent na 5,197 miliardy Sk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám