Hlavní obsah

Češi v obchodech na hranici nahradili chybějící Rakušany

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nákupním centru Freeport fashion outlet v Hatích na Znojemsku na hranici s Rakouskem si vzdor výpadku zahraničních zákazníků na nezájem nakupujících nestěžují. V sobotu i v neděli před ním v době otevírací doby postávaly desítky lidí. To nedaleký komplex Excalibur city, kde jsou restaurace či různé atrakce, připomínal spíše město duchů.

Češi v obchodech na hranicích nahradili chybějící RakušanyVideo: Právo

 
Článek

Parkoviště před komplexem s pětasedmdesáti obchody, v nichž nabízejí především s oblečením různých světových značek, se v sobotu i na Stříbrnou neděli ráno poměrně rychle plnilo přijíždějícími vozy.

„Jistě, i my pociťujeme absenci Rakušanů, kteří tvořili necelou polovinu našich návštěvníků, ovšem stěžovat si nemůžeme. Nahradili je ve slušném počtu kupující z Česka. Díky nim odhadujeme propady v návštěvnosti způsobené koronavirem v porovnání s loňským předvánočním časem na zhruba deset procent. A přestože zde Rakušané nejsou, číslo je to dokonce výborné,“ řekl Právu ředitel outletu Jan Procházka.

Saská policie hranice nestřeží, narazit ale mohou Češi přímo na nákupech

Evropa

„V sobotu byla návštěvnost téměř dvanáct tisíc a i na stříbrnou neděli to bude podobné. A to je také velmi slušné číslo,” poznamenal ředitel.

Poznamenal ale, že předvánoční doba pro ně není ta nejdůležitější. „Mnohem vyšší návštěvnost máme až po Vánocích, v období Velikonoc, tradičně nejvyšší je červenec a srpen,“ doplnil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Návštěvníkům outletu slouží i dezinfekční rám u vstupu, který hojně využívají

O zvýšený předvánoční ruch se postarali i někteří prodejci, kteří nečekali na tradiční povánoční výprodeje, ale začali s nimi už nyní.

S prodejní plochou a dodržením stanovených karanténních limitů tu prý nemají problémy. „Naše rozloha je taková, že zde v jednom okamžiku může být až dva tisíce nakupujících. My se přitom pohybujeme v rozmezí od patnácti do šestnácti set,“ dodal ředitel.

Riziko přenosu nákazy se tu ale snaží snížit i jinak - kupující tu procházejí dezinfekčním rámem.

Prymula: Zpřísňovat by se mělo už od úterý, ale rozhodnou politici

Domácí

Zatímco ve Freeportu bylo živo, jen o pár desítek metrů dál v sousedícím areálu zůstávala parkovací místa prázdná a městečko ozdobené draky, severskými bojovnicemi a dalšími postavami připomínalo spíše město duchů.

V komplexu Excalibur city přezdívaném „chrám zábavy a jídla“, kde lze najít restaurace, dětský svět či různé atrakce, se život takřka zastavil a obdobně prázdno bylo i v přilehlé asijské tržnici, která rovněž do areálu patří. Celkem tu mají 45 nájemníků, většina z nich ale může letos na dobré vánoční tržby zapomenout.

Německo zpřísní opatření. Od středy zavřou školy i většina obchodů

Koronavirus

„Při dobré návštěvnosti k nám jezdí za jídlem, zábavou či k nakupováním i 35 tisíc lidí denně. Většinou Rakušanů. V první vlně koronaviru to bylo průměrně pouze dvě až tři stovky návštěvníků. A nyní je to možná ještě horší,“ uvedla za Excalibur city Andrea Weissová.

Některé obchody s potravinami či alkoholem včetně tržnice jsou sice otevřené, ale o víkendu zely většinou prázdnotou.

Ještě smutněji působilo v oblíbeném pohádkovém městě dětské centrum, které je uzavřené, stejně jako unikátní retro - muzeum Terra technika, s největší sbírkou hracích skříní - jukeboxů.

Reklama

Výběr článků

Načítám