Hlavní obsah

Saská policie hranice nestřeží, narazit ale mohou Češi přímo na nákupech

Právo, ČTK, koc

Policisté v německém Sasku nekontrolují na hranicích, zda Češi nemíří do spolkové země bez dostatečného důvodu, který nově požaduje tamní protikoronavirové opatření. Češi mohou od úterý přes hranice do Saska jen za prací nebo zdravotní péčí. S nákupy už počítat nemohou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Češi často vyráží do Saska za nákupy, například do Altenbergu.

Článek

Důvodem je rozhodnutí zemské vlády omezit kvůli epidemii koronaviru výrazně krátkodobý přeshraniční styk s Českem a Polskem, na který dosud neplatila povinná karanténa. Až do pondělí bylo možné jet do Saska za nákupy či rekreací, pokud takový pobyt nepřesáhl 24 hodin. To se ale úterkem změnilo. Výjimka z karantény se nyní týká jen nezbytných cest ze sociálních, zdravotních či pracovních důvodů, délka pobytu pak nesmí přesáhnout 12 hodin.

V Berlíně nasadili proti demonstrantům vodní dělo

Evropa

Dodržování nastavených pravidel však policisté zatím důkladně nekontrolují. Na starém i novém hraničním přechodu v Cínovci hlídky nestojí. Dnes to je zřejmě i tím, že v Německu je státní svátek a obchody jsou zavřené.

Z diskusí na sociálních sítí nicméně vyplývá, že v úterý policisté hlídkovali u obchodů a namátkově zastavovali vozidla s českou registrační značkou. „Evidentně kontroly provádějí a celkem důkladně,“ stojí mimo jiné v jednom z příspěvku na Facebooku.

Sasko omezí pohraniční pohyb z Česka. Jezdit na nákupy už nebude možné

Koronavirus

Saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová výslovně uvedla, že zajet si bez karantény přes hranice za nákupy či tankováním je zapovězeno. Ti, kdo saská karanténní opatření poruší, musí počítat s pokutami až v řádu tisíců eur. Například za nenastoupení domácí karantény může hygiena udělit pokutu 10 000 eur (265 000 korun), další 3000 eur (79 500 korun) pak může provinilec zaplatit za to, že do izolace nezamířil přímou cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám