Hlavní obsah

Češi si loni vzali hypotéky za rekordních 225 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem nových hypoték vzrostl v loňském roce o 22 procent na rekordních 225 miliard korun, uvedla Hypoteční banka. Úrokové sazby spadly v listopadu na dosud nejnižší úroveň 1,77 procenta, některé banky ale od nového roku oznámily zvýšení sazeb.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průměrná výše úvěru na bydlení se loni zvedla z 1,82 miliónu korun v roce 2015 na 1,97 miliónu korun, tedy o téměř deset procent. Největší zájem mají Češi o starší cihlové byty 2+kk a 2+1, kterých je ale nedostatek. Zvedá se také zájem o takzvané rodinné bydlení (3+1, 3+kk).

"Trh v loňském roce zažil mnoho převratných změn a událostí, které zapříčinily enormní zájem klientů o hypoteční úvěry. Ten byl motivován především celkovou velmi příznivou ekonomickou situací včetně dlouhodobě nízkých úrokových sazeb a také plánovanou účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru, který začal platit od 1. prosince," řekl ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

"Příčiny loňského růstu hypotečního trhu nebyly nahodilé, ani dočasné. Nový zákon a doporučení ČNB sice tento trend v závěru roku lehce posílily, ale hlavním zdrojem růstu byla výborná forma české ekonomiky, reálné navyšování příjmů domácností, ochota utrácet a skok v cenách nemovitostí v Praze a Brně," uvedl šéf společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.

Tyto zdroje růstu letos podle něj přetrvají, a nečeká proto výraznější ochlazení. Zároveň nesdílí názor, že hypotéky budou méně dostupné.

Velké banky začaly hypotéky zdražovat

"Rok 2016 byl rekordní především v neustále se snižujících úrokových sazbách," doplnila analytička společnosti Partners Lucie Drásalová. Velká část klientů se proto rozhodla dát přednost vlastnímu před nájemním bydlením. Celý rok 2016 se tak úrokové sazby držely pod dvěma procenty. Tuto situaci ve velkém využili i stávající klienti s hypotékou, kterým v roce 2016 nebo v roce 2017 bude končit fixace, podotkla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

"Sice jsme narazili na dno, ale k výraznému zvýšení hypoteční úrokové míry v nejbližších měsících nedojde," doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Česká spořitelna, Komerční banka i Hypoteční banka v souvislosti s novou regulací oznámily na přelomu roku zvýšení sazeb u hypotečních úvěrů. [celá zpráva]

Konkurence na trhu je ale veliká. Že jsou úroky u hypoték na dně a porostou, předpovídali někteří ekonomové v průběhu posledních let často, doposud se ale mýlili.

Oficiální výsledky trhu zatím nejsou k dispozici. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj tuzemské banky poskytly lidem za tři čtvrtletí 2016 rekordních 80 tisíc hypoték za téměř 154 miliard korun. Ve stejném období loni daly 76 tisíc hypoték za 135 miliard korun.

Reklama

Související články

Úvěr už nedostane každý, hypotéky podraží

Rok 2016 přinesl do oblasti financí hotovou legislativní smršť. Zákonodárci se činili zejména v prosinci, kdy začaly platit dva důležité zákony. Jeden zdražil...

Výběr článků

Načítám