Hlavní obsah

Češi šetří, nakupují potraviny s náhražkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi se snaží šetřit, proto si stále více všímají cenovek u potravin. Kvůli klesajícím tržbám obchodníci podle potravinářů ještě více tlačí výrobce k nízkým cenám, což vede k nahrazování dražších surovin těmi levnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tlak na ceny je bohužel v současné době mnohdy skutečně až na úrovni výrobních nákladů a ve snaze udržet požadovanou nízkou cenovou hladinu jsou nahrazovány kvalitní dražší suroviny těmi méně kvalitními a levnějšími," uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Na poklesu tržeb mají podle Večeřové kromě nejisté ekonomické situace podíl také vládní reformy, zejména zvýšení DPH u potravin z deseti na 14 procent. Výrobci přitom před zvyšováním daně dopředu varovali. V důsledku toho mimo jiné roste počet lidí, kteří jezdí nakupovat jídlo do sousedních zemí.

Mluvčí obchodního řetězce Albert Judita Urbánková připomněla, že domácnosti v obavách z nejisté budoucnosti, kterou umocňují rozhodnutí české vlády, šetří a omezují své výdaje. „Četnost nákupů zůstává zhruba stejná, ale zmenšuje se nákupní košík a výraznější je preference a očekávání promočních akcí," dodala.

Velké obchodní řetězce, kde lidé nejvíce nakupují, utržily v září o 4,4 procenta méně než před rokem. Ještě citelnější byl pokles tržeb v malých prodejnách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám