Hlavní obsah

Češi přestávají jíst zeleninu a hovězí, naopak přidali v alkoholu a mlsání

Praha

V loňském roce Češi méně jedli zejména chleba, hovězí maso, ovoce či zeleninu. Více naopak konzumovali těstoviny, ryby, sýry a čokolády. Stejně tak vypili víc piva a vína. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spotřebu potravin loni ovlivnily vyšší ceny, nižší tuzemská produkce masa, ovoce a zeleniny, ale také nižší dovozy některých potravin.

„Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu,“ uvedl Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Spotřeba chleba má v Česku stále se snižující  trend. Proti roku 2011 se spotřebovalo o 1,1 kg chleba méně, celkem 41,3 kg. Po loňském navýšení se výrazně snížila spotřeba trvanlivého pečiva (o 2,2 kg) a mírně i pšeničného pečiva (o 0,3 kg). Naopak se o 0,4 kg zvýšila spotřeba těstovin – na 7,1 kg. O více než pět kilogramů se snížila i spotřeba mouky.

Nejvíc se jí vepřové

Češi jedí méně masa. Loni se meziročně snížila spotřeba masa o 1,2 kg. Nejvíce, o jeden kilogram na osobu a rok, klesla spotřeba hovězího masa, a to na 8,1 kg. Naopak o 0,7 kg se zvýšila spotřeba masa drůbežího – na 25,2 kg na osobu a rok.

Nejčastěji Češi jedí vepřové maso. V roce 2012 dosáhla jeho spotřeba 41,3 kg, tedy více než 50 procent celkové spotřeby masa. Pozitivním rysem je mírné zvýšení spotřeby ryb, kterých se v roce 2012 snědlo 5,7 kg na osobu.

Pivo a víno na vzestupu

Alkoholu Češi pili loni více, celková spotřeba vzrostla o 6,4 na 175,2 litru na osobu. Nejvíce vzrostla konzumace piva, a to o 6,1 na 148,6 litru na osobu a rok. Vína lidé vypili více o 0,4 litru, roční spotřeba tak dosáhla 19,8 litru na osobu. Naopak konzumace lihovin poklesla meziročně o 0,2 na 6,7 litru.

Roste také spotřeba mléka a sýrů, naopak se snižuje spotřeba vajec.

Nižší konzumace ovoce a zeleniny byla loni poznamenána nižší tuzemskou produkcí i nižšími dovozy. Ovoce bylo v roce 2012 v Česku zkonzumováno o téměř pět kilogramů méně na osobu, celkem 74,6 kg. Nejvíc klesla spotřeba jablek a broskví. Pokles spotřeby zeleniny byl loni výrazný, průměrný Čech snědl o 7,6 kg zeleniny méně, celkem 77,8 kg. Méně lidé jedli cibuli, rajčata, salátové okurky a zelí.

Pozitivním trendem je podle ČSÚ pokles spotřeby cukru o 4,1 kg na osobu a rok. Vzrostla ale spotřeba čokolády a cukrovinek. Spotřeba nealkoholických nápojů poklesla o devět litrů na osobu na 278 l, třetinu z nich tvoří limonády.

Reklama

Výběr článků

Načítám