Hlavní obsah

Češi loni omezili jídlo, vypili více piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v minulém roce omezili spotřebu potravin, odhalila v pátek zveřejněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Spotřeba na osobu klesla meziročně o 32 kilogramů na 739 kg ročně. Z konkrétních potravin se snížila spotřeba mléka, vajec, masa, ovoce i zeleniny. Naopak vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Pokles spotřeby potravin v roce 2022 na obyvatele, kalkulovaný bilanční metodou v naturálních jednotkách, dokládá omezování výdajů domácností v reakci na propad reálných výdělků i v oblasti tzv. „nezbytných statků“, uvádí statistici.

„Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ doplnila Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka meziročně klesla o rovných 16 kg na bezmála 247 kg na obyvatele. Z konkrétních položek nejvíce klesla spotřeba mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.), a to o půldruhého kila. Například tvarohu se ale zkonzumovalo v průměru o 0,3 kg více.

Lidé se v tom naučili chodit. Nakupují ve slevách, pro jídlo jezdí do zahraničí

Finance

Ve spotřebě masa došlo po deseti letech k zastavení růstu. Meziročně se spotřeba snížila o 3,1 kg na téměř 83 kg na obyvatele. U hovězího a vepřového došlo ke stejnému poklesu o 0,6 kg, u drůbežího dokonce o 1,7 kg.

Z přílohových potravin Češi loni historicky nejvíce spotřebovali rýže, na obyvatele rovných devět kg, což je dvojnásobně více než v roce 2010, podotkl ČSÚ. A rekordně lidé konzumovali také luštěniny, kde spotřeba dosáhla 3,7 kg na obyvatele, což je dvojnásobek hodnoty obvyklé v první polovině 90. let.

V případě ovoce a zeleniny si Češi loni více odpustili zeleninu. Zatímco spotřeba ovoce klesla jen mírně, a sice o půl kilogramu na 50,6 kg na obyvatele, tak v případě zeleniny byl propad výraznější, když činil 9,3 kg. Jeden obyvatel tak zkonzumoval 87,4 kg.

V případě alkoholu Češi meziročně navýšili spotřebu piva, a to o 7,4 litru na bezmála 143 litrů na obyvatele. U čistého alkoholu došlo ke stagnaci spotřeby (9,7 litru).

Večeřová: Potraviny od ledna kvůli energiím nezlevní

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám