Hlavní obsah

Češi jsou při chuti, prodeje osobních aut rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za letošní leden a únor se v Česku prodalo 26 417 nových osobních vozů, což je proti stejnému období loňského roku nárůst o 16,7 procenta. Počet registrací v prvních dvou měsících roku se tak vrátil těsně pod předloňskou úroveň, která byla nejvyšší nejméně od roku 2004, sdělil Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Únor potvrdil pozitivní trend posledních měsíců v oblasti registrací nových silničních motorových vozidel. Ve srovnání s loňským rokem opět vzrostly ve všech kategoriích,“ komentoval čísla tajemník svazu Pavel Tunkl.

Prodej lehkých užitkových aut se meziročně zvýšil skoro o třetinu na 1707 vozů. Registrací autobusů přibylo do konce února téměř o polovinu na 199, nákladních aut o 31 procent na 1457. U autobusů je to nejvíce za posledních deset let, u nákladních aut od roku 2008. Odbyt motocyklů proti loňsku vzrostl o 15,4 procenta na 1148 strojů. „Prodeje motocyklů zřejmě ovlivnil mírný průběh letošní zimy,“ podotkl Tunkl.

Firmy v nákupech vedou

U osobních automobilů je podle tajemníka SDA pozitivním ukazatelem mírné zvýšení podílu soukromých vozidel – stoupl na 27,5 procenta z lednových 24,4 procenta. Trh ale nadále táhli firemní zákazníci s podílem skoro 64 procent, který proti lednu mírně klesl.

Růst na začátku roku hlásí také německý trh, kde v lednu stoupl odbyt nových osobních aut meziročně o více než sedm procent a za únor o čtyři procenta. V celé EU by se měl letos prodej aut podle odhadu Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) zvýšit o dvě procenta, v Česku ekonomové předpovídají růst kolem pěti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám