Hlavní obsah

Čerpání dotací z EU zrychlilo, úřady proplatily 35,7 miliardy

Tempo získávání peněz z evropských fondů se v Česku zrychlilo. Zatímco v říjnu úřady proplatily příjemcům 4,2 miliardy korun, v listopadu to podle dosud neoficiálních čísel ministerstva pro místní rozvoj bylo již 35,7 miliardy korun. Celkově tak dosud Česko z období 2007 až 2013 získalo z fondů EU 82,1 miliardy korun.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Česko může v uvedeném rozpočtovém období získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur, což je v závislosti na kurzu kolem 700 miliard korun.

Náměstek ministra vnitra Martin Plachý považuje měsíční výkyvy v objemech proplacených peněz za obvyklé. Závisí totiž na velikosti proplácených projektů a množstvím žádostí, které vedení jednotlivých operačních programů předloží k proplacení. V listopadu prý statistikami zahýbal hlavně Operační program Doprava, který proplatil kolem 30 miliard korun.

Analytik České spořitelny Jan Jedlička nechce nejnovější čísla přeceňovat. "Je to dobrý výsledek, ale stále bychom měli pamatovat, že jsme teprve na konci první třetiny hokejového zápasu. Celkový výsledek budeme znát až v roce 2015, do kdy je možné peníze z tohoto období čerpat," řekl Jedlička. Aktuálně proplacené dotace jsou prý výsledkem práce z předchozích období a nevypovídají podle něj o efektivnější činnosti současných řídících orgánů a ministerstva pro místní rozvoj.  

Aby mohly peníze z Bruselu sloužit jako nástroj pro zmírnění dopadů krize, připravilo MMR soubor opatření, která mají čerpání zrychlit a zjednodušit. Rychlejší cestě peněz z Bruselu k příjemcům má prý pomoci například proplácení faktur z projektů ještě před jejich zaplacením.

Náměstek Plachý již dříve uvedl, že vláda dostane na stůl kvůli zrychlení čerpání dotací návrh potřebných legislativních změn.  

Reklama

Výběr článků

Načítám