Hlavní obsah

Pořád se zdražuje, letošní inflace bude nejvyšší za osm let

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly o 2,7 procenta. Oproti říjnu se cenová hladina nezměnila. Vyplývá to z dat o spotřebitelské inflaci, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý rok bude inflace podle ekonoma Jakuba Seidlera nejvyšší od roku 2012.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku.

Článek

„Meziroční cenový růst zpomalil už počtvrté za sebou. Na toto zpomalení měly největší vliv položky v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Zpomalení zdražování však nic nemění na faktu, že inflace je letos velmi vysoká.

„Za celý letošní rok inflace přesáhne 3 procenta a bude nejvyšší od roku 2012, v příštím roce by měla zpomalit ke dvěma procentům, nicméně lepší vyhlídky na vývoj ekonomiky díky vakcíně a daňový balíček přináší nová inflační rizika,“ komentoval aktuální data hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Cena brambor klesla o 20 procent

Cena brambor klesla na 12 korun za kilogram. Meziročně jsou o 20,3 procenta levnější, ještě v říjnu činil meziroční pokles jejich ceny 18,5 procenta.

Brambory jsou nejlevnější od října 2016, inflace se ale stále drží kolem tří procent

Ekonomika

Další potraviny oproti loňskému roku zdražovaly, ale mírněji než v říjnu. Růst cen masa zmírnil ze 4,7 na 1,1 procenta, sýrů a tvarohů z 2,8 procenta na 1,6 procenta a ovoce ze 13,9 na 7,3 procenta.

Na to, že se meziročně zdražuje, měly největší vliv ceny alkoholu a tabáku. Tabákové výrobky zdražily o 14,8 procenta a alkoholické nápoje o 3,4 procenta. Výrazně se na celkovém zvyšování cenové hladiny také podílejí náklady na bydlení. Nájemné je meziročně o dvě procenta dražší, vodné o 1,7 procenta, stočné o 1,5 procenta a elektřina o 3,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám