Hlavní obsah

Brambory jsou nejlevnější od října 2016, inflace se ale stále drží kolem tří procent

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly meziročně o 2,9 procenta. Oproti září potom došlo ke zvýšení cenové hladiny o 0,2 procenta. Vyplývá to z dat o spotřebitelské inflaci, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Brambory jsou nejlevnější od října 2016.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziroční růst cen byl přitom v říjnu o tři procentní body pomalejší než v září. „Na tento vývoj mělo největší vliv zpomalení růstu cen v oddílu bydlení. Ceny elektřiny oproti loňskému říjnu zmírnily svůj růst na zhruba 5 procenta a ceny zemního plynu klesly o téměř 4 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Alkoholické nápoje a tabák zdražily meziročně o 9,4 procenta, ale oproti září byly o 0,9 procenta levnější.

Zpomalil také meziroční růst cen masa na z 5,6 na 4,7 procenta, ovoce z 20,6 na 13,9 procenta. Cukr je dokonce ve srovnání s loňským rokem o 0,9 procenta levnější, ačkoliv ještě v září byl meziročně o 17,4 procenta dražší.

Zlevňují i další potraviny. Ceny polotučného trvanlivého mléka byly v říjnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o 8,2 procenta nižší. Vejce zlevnila o 4,4 procenta a brambory o 18,5 procenta. Cena brambor se  tak dostala 12,44 koruny za kilo, což bylo nejméně od října 2016.

Reálná mzda bude Čechům dál klesat. Letos i příští rok

Ekonomika

„Podrobný rozbor pohybu cen také ukazuje, jak zkreslující může být měření inflace během lockdownu,” poznamenal hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Na celkovém propadu cenové hladiny se například významně podílelo snížení ceny zájezdů cestovních kanceláří s komplexními službami o 21,6 procenta. Ty však dnes do výpočtu vstupují příliš velkou vahou – podle toho, kolik procent rozpočtu za ně domácnosti v průměru utrácely v době před covidem,” upřesnil.

„Vzorec tak nadhodnocuje roli těchto cenových pohybů. Domácnosti toto zlevnění ve skutečnosti nepocítí, protože cestují nesrovnatelně méně,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám