Hlavní obsah

Ceny v průmyslu rostly nejvíce za šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny průmyslových výrobců jsou nejvyšší od března 1998. V červnu meziročně stouply o 6,2 procenta. V porovnání s květnem jsou vyšší o 1,1 procenta. Z jejich vývoje se dá odhadnout, jak bude následující měsíce vypadat inflace.

Foto: Jan Kaše

Při vernisáži

Článek

"Ceny výrobců posíily v červnu nečekaně prudce a jejich meziroční růst se ocitl na nejvyšší hodnotě v novodobé historii," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Podle něj by na základě údajů mohla Česká národní banka (ČNB) přistoupit k dalšímu zvyšování úrokových sazeb ještě v červenci.

Nejvíce v porovnání s předcházejícím rokem vzrostly ceny kovů, koksu a hutních výrobků. Jen cena kovů vzrostla v červnu o 20 procent. V celém druhém čtvrtletí byl růst o 15,3 procenta. Výrazně vyšší než ve 2. čtvrtletí minulého roku byly především ceny železa, oceli a feroslitiny o 32,9 procenta, v červnu dokonce o 43,5 procenta.

"Růst cen kovů a koksu souvisí s vysokou celosvětovou poptávkou po hutních výrobcích," vysvětlil ekonom České spořitelny Miroslav Plojhar. Podle něj ceny ve světě už pomalu přestávají růst, reakce ČR je ale opožděná.

V zemědělství jsou překvapení

V oblasti zemědělství ceny některých výrobků výrazně stouply, u jiných zase oproti očekávání klesly. Platí to třeba pro vejce nebo pro brambory. Jejich cena vzrostla "jen" o tři procenta, zatímco loni v červnu byl nárůst daleko větší. Očekávaná vyšší cena měla souviset s tím, že na trh se dostávají rané brambory.

Kvůli rostoucím cenám pšenice se zvýšily i výrobní náklady některých pekárenských a cukrárenských výrobků, v porovnání s červnem minulého roku o 14 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Růst průmyslu zvolnil tempo

Česká průmyslová produkce roste nepřetržitě již více než rok. V záři však zvolnila tempo, když si připsala meziroční růst o 5,2 procenta, v srpnu přitom rostla...

Průmysl loni zrychlil růst na 5,8 procenta

Českému průmyslu se loni opět dařilo. Průmyslová výroba se za celý rok 2003 zvýšila o 5,8 procenta, v roce 2002 byl růst 4,8 procenta. Jen v prosinci zrychlil...

Výběr článků

Načítám