Hlavní obsah

Průmysl loni zrychlil růst na 5,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českému průmyslu se loni opět dařilo. Průmyslová výroba se za celý rok 2003 zvýšila o 5,8 procenta, v roce 2002 byl růst 4,8 procenta. Jen v prosinci zrychlil růst výroby na 8,9 procenta, oproti listopadovým 4,8%. V pondělí to na svých internetových stránkách oznámil Český statistický úřad.

Foto: Jan Kaše

Malí hasiči z Kolince

Článek

Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách se v roce 2003 zvýšily o 5,4 %. Po listopadovém poklesu o 0,4% v prosinci meziročně vzrostly o 8,7%.

Na loňském růstu průmyslu se podílel například vstup zahraničních investorů a pokračující strukturální změny v průmyslu. Výrazně vzrostl objem výroby určené na vývoz a pokračovalo oživení v hutním a strojírenském průmyslu.

Průmyslová produkce vrostla v prosinci nejvýrazněji u pryžových a plastových výrobků, zpracování dřeva a výroby dřevařských výrobků a dále u výroby dopravních prostředků, zejména dílů a příslušenství motorových vozidel. Pokles byl zaznamenán především u výroby kufrů, tašek a lyžařské plastové obuvi. K dalšímu poklesu došlo u těžby hnědého uhlí a rašeliny.

Roste produktivita práce, klesá zaměstnanost

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v prosinci 2003 meziročně snížil o 41,9 tis. osob, tedy o 3,6 %. K poklesu došlo ve většině odvětví, zejména ve výrobě usní a výrobků z usní a výrobě textilií a textilních a oděvních výrobků. Naopak se zvýšila zaměstnanost v odvětví výroba pryžových a plastových výrobků a výroba elektrických a optických přístrojů.

Průměrná měsíční nominální mzda v prosinci 2003 činila 18 053 Kč a meziročně vzrostla o 7,0 %. Produktivita práce v průmyslu (tržby na jednoho zaměstnance) vzrostla o 12,8.

Reakce

Koruna

Výsledky průmyslové výroby pozitivně překvapily. Ačkoliv tato statistika není pro kurz koruny klíčová, podpoří současný posilující trend. Koruna proto bude i nadále zpevňovat k euru a během dnešního dne prorazí klíčovou hranici 32,50 korun za euro. Po proražení této hranice se kurz může přiblížit až k 32,20 korunám za euro, ovšem posílení pod tuto úroveň je v krátkodobém horizontu nepravděpodobné.

Dluhopisy

Dluhopisy ani úrokové sazby na výsledky nebudou výrazněji reagovat. Úrokové sazby budou nadále spíše stagnovat, zatímco dluhopisy se budou plně řídit situací v zahraničí. Vzhledem k tomu, že sentiment v zahraničí je nyní poněkud nejasný, dluhopisy budou v krátkém období také spíše stagnovat.

Markéta Šichtařová, hlavní ekonom Volksbank CZ

"Domníváme se, že v roce 2004 bude růst průmyslové výroby pokračovat. Tahounem průmyslu by měla být zejména zahraniční poptávka, která by měla pokračovat v postupném zotavování. Příznivě by se ale měl odrazit vliv slabší koruny, která bude pomáhat českým podnikům udržovat si svou konkurenceschopnost. Průměrné tempo růstu výroby v roce 2004 by se tak podle nás mělo pohybovat kolem 6,3%," sdělil Novinkám Vladimír Pikora, ekonom Volksbank CZ.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám