Hlavní obsah

Průmyslová výroba si udržela rychlé tempo růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba už 20. měsíc po sobě rostla a v meziročním srovnání se zvýšila o 10,1 procento. Stejně jako v předcházejících měsících se dařilo hutnímu průmyslu a vyrobě kovů. Údaje ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Cenu Jaroslav Šaroun převzal z rukou vicepremiéra vlády Pavla Bělobrádka, který se koncertu spojeného se slavnostním aktem osobně zúčastnil.

Článek

I přes silný růst nedosáhl průmysl březnových hodnot 15,3 procenta. Analytici ale nepředpokládají, že by dubnový pokles znamenal začátek nějakého trendu. Výrazný pokles je spíš dán extrémně dobrým březnovým výsledkem.

"Do budoucna jsou naše očekávání ohledně vývoje průmyslu optimistická. Dalšímu rozvoji průmyslu napomohou probíhající investice. Také množství nových zakázek naznačuje, že průmysl zůstane na vzestupné trajektorii," řekla analytička Volksbank Markéta Šichtařová.

Počet nových zakázek vzrostl v porovnání s dubnem předcházejícího roku o 22,9 procent.

Více utrží podniky se zahraničním vlastníkem

Tržby z průmyslové činnosti podniků pod zahraniční kontrolou se reálně zvýšily o 11,4 procent. Jejich podíl na celkových tržbách byl nadpoloviční, činil 53,3 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v dubnu 2004 meziročně snížil o 15 tisíc lidí. K poklesu došlo zejména ve výrobě textilií, textilních a oděvních výrobků a výrobě usní a výrobků z usní.

Naopak se zvýšila zaměstnanost v odvětví výroba pryžových a plastových výrobků a výroba elektrických a optických přístrojů. Vývoj zaměstnanost tedy kopíruje obory, kterým se v průmyslu daří či nedaří.

Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu byla v dubnu 16 903 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Průmysl roste již rok a půl

Česká průmyslová výroba v únoru pokračovala v růstu, když meziročně zrychlila o 7,1 procenta. Daří se jí tak již osmnáctý měsíc v řadě. Nelépe si podle údajů...

Výběr článků

Načítám